Reyes Martí impregna el cel de València de morat i negre en la 'mascletà' del 8M

El món faller s'uneix un any més a les reivindicacions feministes amb un homenatge a les dones
8 març 2019 17:30h
Reyes Martí porta disparant cada 8 de Març des de 2004. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Amb motiu del 8 de Març, l'única dona al capdavant d'una empresa pirotècnica, Reyes Martí, ha sigut l'encarregada de disparar l'octava mascletà de les Falles 2019 en la plaça de l'Ajuntament de València. Amb un espectacle d'uns sis minuts de duració i amb 140 quilos de massa pirotècnica, la Pirotècnia Martí de Borriana (Plana Baixa) ha banyat el cel de morat i negre, una senya d'identitat amb les quals s'ha volgut homenatjar a les dones i a les víctimes de la violència masclista (Veure fotogaleria). 

Reyes Martí, qui porta disparant cada 8 de Març des del 2004, ha indicat a Europa Press que la seua intenció ha sigut "retre un homenatge" i "posar el nostre granet d'arena" en aquest dia tan assenyalat. La pirotècnica ha destacat que, a més d'omplir de morat i de negre l'inici de la mascletà, ha decidit usar també el color morat per a embolicar trons xicotets i descàrregues, material que normalment s'enrotlla amb papers d'un altre color.

La disparada, que s'ha iniciat amb el llançament d'un dens fum morat "en homenatge a totes les dones i homes que lluiten", ha comptat amb un breu silenci en homenatge a les víctimes de la violència masclista, com ha descrit la mateixa Reyes Martí en les xarxes socials. L'espectacle pirotècnic ha acabat amb un terratrèmol amb cinc retencions i quatre fases terrestres i un bombardeig aeri de 25 segons i 300 trons.

Al final de la disparada, el públic ha ovacionat Reyes Martí, qui amb suèter i mocador morat al coll ha sigut felicitada per l'alcalde Joan Ribó a l'eixida del recinte. La pirotècnica es va estrenar el 2017 en la setmana gran de les Falles disparant el 18 de març i l'any passat va ser la primera dona en disparar la Nit del Foc, així com la mascletà del 19 de març. 


Amb motiu d'aquesta data, el balcó municipal ha acollit diferents dones de la política, de l'esport i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, qui al costat de les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, les seues Corts d'Honor i representants de la Corporació, han gaudit de la mascletà de Reyes Martí. 

El balcó municipal s'ompli de dones

La mascletà ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez; la directora general de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Marina Such; la directora general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Generalitat, Marina Sánchez; la mantenidora de la Fallera Major de València, Rosángeles Valls, així com la plantilla del Levante UD Femení.

De la mateixa manera, han acudit al balcó municipal diferents representants de l'ONCE, que han participat en l'acte de presentació dels cupons del 8 i 19 de març, entre elles la vicepresidenta del Consell General, Patricia Sanz, i la subdelegada territorial ONCE CV, Belén Boronat; així com una representació femenina de la Policia Local, Policia Nacional, Protecció Civil, Bombers i Guàrdia Civil.

next