Riba-roja de Túria revoca el PAI del 2005 que preveia un 'pelotazo' de 71,5 milions

L'Ajuntament exigeix a l'empresa una indemnització de 800.000 euros per no haver complit amb els seus compromisos 
21 octubre 2019 19:20h
El PAI va ser aprovat el 2005. / AJUNTAMENT DE RIBA-ROJA DE TÚRIA

VALÈNCIA. (EP) L'Ajuntament de Riba-roja de Túria (el Camp de Túria) ha revocat el Programa d'Actuació Integrada (PAI) del Pacadar, que preveia la construcció de 555 habitatges en la zona de la Mallà pels quals la promotora obtindria un "pelotazo" econòmic de més de 71,5 milions d'euros –tenia previst vendre cada habitatge per 130.000 euros– però que finalment no es va materialitzar per la crisi econòmica.

L'acord, a instàncies de l'equip de govern del PSPV de Riba-roja de Túria, ha comptat amb el suport de Compromís, Esquerra Unida, Ciutadans i Podem Riba-roja i el vot en contra del PP i Vox. A més de la revocació del PAI, el ple exigeix 800.000 euros d'indemnització a la mercantil, actualment en concurs de creditors.

El conveni urbanístic entre l'Ajuntament de Riba-roja de Túria –gestionat llavors pel PP i actualment pel PSPV– i la mercantil es va rubricar el 2005, amb l'objectiu de traslladar la fàbrica de bigues a una zona diferent, encara que finalment es va construir una altra a Bunyol (la Foia de Bunyol).

El PAI preveia la construcció dels 555 habitatges mitjançant una modificació urbanística per la qual els 60.000 metres quadrats d'extensió passaven d'industrials a residencials, detalla el consistori en un comunicat.

Sense urbanitzar, deu anys després

Segons aquest acord, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria rebria una planta baixa de 2.000 metres quadrats de superfície, la cessió de 27.455 metres de terrenys en la zona i un donatiu d'1,4 milions d'euros. No obstant això, "després de deu anys del conveni no s'havia conclòs ni la urbanització dels terrenys, ni havia rebut la parcel·la edificable urbanitzada ni la planta baixa prevista".

El 2015, "a la vista dels incompliments dels acords, el ple va exigir a la promotora l'inici de les obres establides en el conveni bilateral, a més de diverses indemnitzacions, penalitzacions i garanties econòmiques per un valor superior als 800.000 euros". Quantitat que "hui dia, l'empresa encara no ha satisfet".

En concret, les penalitzacions fixades pels tècnics municipals arriben als 172.000 euros, les indemnitzacions altres 368.000 euros i una garantia sobre les obres totals de 337.000 euros.

Finalment, el ple de Riba-roja de Túria ha rebutjat les al·legacions presentades per aquesta empresa en situació de concurs de creditors, ja que entén que "no existeixen raonaments jurídics ni contractuals que justifiquen la negativa a abonar les quantitats econòmiques en les quals s'han fixat els incompliments derivats del conveni".

L'Ajuntament considera així que "s'ha superat sobradament el període fixat per a l'inici de les obres", ja que el conveni del 2005 preveia que havien d'estar acabades el 2012 i la legislació estableix que és causa de resolució del contracte la declaració del concurs de creditors i l'incompliment del període per a l'execució.

A això se suma que "la promotora tampoc ha pagat l'Impost de Béns Immobles (IBI) corresponent a les parcel·les objecte del pla urbanístic des del 2013 malgrat la seua obligació administrativa" i que un informe de la secretària i de l'arquitecte municipal reconeix que l'Ajuntament és conscient de la situació de crisi general i immobiliària en particular".

Per això, el govern local "ha sigut i és flexible quant als terminis de compliment de les obligacions de l'urbanitzador", si bé adverteix que "l'interés per finalitzar l'actuació l'ha de demostrar la mercantil amb algun acte concret i tangible que des del 2010 no s'ha produït".

El ple també ha desestimat les al·legacions de l'empresa i sol·licita un dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC) respecte de la resolució del contracte, davant "l'oposició per part de l'adjudicatària a complir els requeriments.

Per tot això, "l'Ajuntament ha pres les decisions oportunes, guiat pels tècnics municipals, per a defensar els interessos dels veïns per un plantejament urbanístic erroni i que de cap manera s'havia planificat d'acord amb les necessitats d'aquell moment". "Continuarem lluitant per a obtindre el que en justícia pertany a Riba-roja", ha manifestat l'alcalde, Robert Raga.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next