Ribó anuncia que s'han bloquejat 150.000 euros dels 4 milions defraudats a l'EMT

L'alcalde de València explica que encara no es pot concretar ni "quant" ni "quan" es podrà recuperar la resta de l'import defraudat
31 octubre 2019 10:43h
Aquest dimecres es va celebrar la primera sessió de compareixences de la comissió d'investigació de l'EMT. / EUROPA PRESS, JORGE GIL

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que s'ha aconseguit bloquejar uns 150.000 euros del banc de Hong Kong, part dels 4 milions defraudats a l'EMT de València. Així ho ha afirmat Ribó en declaracions prèvies al ple d'aquest dijous, després que aquest dimecres se celebrara la primera sessió de compareixences de la comissió d'investigació de l'EMT.

Segons ha explicat l'alcalde, aquests diners s'han pogut bloquejar "amb una sèrie d'actuacions amb la Interpol i amb un bufet d'advocats que es troba a Hong Kong" per a tractar de recuperar els diners estafats a l'empresa pública.

L'alcalde ha reconegut que, tot i que la quantitat no és molt gran, sí que és "significativa", ja que va en la línia dels objectius de l'EMT de "recuperar els diners que ens han robat". 

Ribó ha afegit que encara no es pot concretar ni "quant" i ni "quan" es podrà recuperar la resta de l'import defraudat, però que existeixen precedents d'aquests tipus de fraus perquè es duguen a terme els mecanismes pertinents per a aconseguir recuperar la totalitat de l'import estafat.

L'alcalde ha reiterat que el consistori està treballant també a establir mesures per a augmentar la seguretat tant de l'EMT com de tots els organismes municipals per a evitar noves estafes, i ha defensat que l'EMT és una empresa pública que "funciona bé", malgrat que alguns grups polítics de l'oposició "intenten degradar-la".

En aquesta línia, ha manifestat: "Fa molt pocs anys el ministre d'Hisenda ens va escriure una carta dient que l'EMT, pel que fa al patrimoni, estava en menys 14 milions i en situació de dissolució. Ara, el 2019, si no haguera succeït aquest frau, tindria més de 4 milions de patrimoni".

En relació amb l'informe intern de CaixaBank –que apunta al fet que la directiva de l'EMT de baixa va ser informada per correu de dues transferències–, ha admés que és "realista" i que sap que "qualsevol entitat, si li demanes que retorne quatre milions, no ho farà". 

L'alcalde ha assegurat que el requeriment que se li ha fet a l'empresa és "el primer pas" per a tractar de recuperar el diners estafats, i ha assegurat que, davant les acusacions municipals, és "normal" que qualsevol empresa  –en aquest cas, CaixaBank– "es defense".

L'oposició apunta Grezzi com a responsable

Per la seua banda, els partits de l'oposició apunten la dolenta gestió del regidor i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, com a principal responsable del frau. La portaveu del PP, Maria José Catalá, ha insistit que Grezzi està amenaçant Ribó de marxar al grup mixt si el cessen de l'EMT. 

En el mateix sentit, Catalá ha demanat al PSPV que "deixe que de ser un actor secundari" i ha instat Ribó a "deixar caure" Grezzi per mentir. La portaveu municipal del PP també ha criticat que es convocara la treballadora acomiadada de l'EMT –que no va comparéixer– només mitja hora abans que s'haguera iniciat la seua declaració. Ha acusat, a més, de convertir l'Ajuntament en "els jocs de la fam". 

El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha reiterat la seua petició que Grezzi dimitisca. "Ha sigut un regidor que tenia coneixement per a tot però no sabia res dels diners estafats a l'EMT", ha destacat Giner. "Ha mentit al ple i a l'Ajuntament; ell i Ribó coneixien la situació i la van ocultar", ha destacat. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next