Ribó considera "gravíssim" que el govern estatal no aprove per decret la condonació del deute de La Marina

Gómez creu que l'informe d'Advocacia de l'Estat demostra "la voluntat del govern" estatal i Català opina que és una "presa de pèl" 
30 març 2019 13:30h
 Ribó ha expressat una "profunda preocupació i indignació". / LA MARINA

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat "gravíssim" el fet que el govern de l'Estat no haja aprovat un decret llei pel qual es condone el deute de La Marina de València amb l'ICO, que s'havia anunciat el desembre passat i que es va incloure en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que no es van aprovar finalment.

Així s'ha manifestat Ribó en un acte aquest dissabte en el barri d'Orriols referent a una informació publicada en el diari Levante-EMV, que afirma que l'Advocacia de l'Estat ha frenat la condonació per via decret perquè "no té clar que siga la fórmula ideal per a aquest tipus de mesures".

En eixe sentit, Ribó ha expressat una "profunda preocupació i indignació" perquè en la reunió del Consorci València 2007 –l'organisme participat per l'Ajuntament, la Generalitat i el govern estatal que dirigeix La Marina– de desembre "va haver-hi un compromís explícit per part del govern de l'Estat de condonar el deute de La Marina".

"No és una excusa dels advocats de l'Estat, en la reunió hi havia dos i en cap moment es van manifestar en contra, sinó que van donar suport al compromís", ha assegurat el primer edil, al mateix temps que ha lamentat: "Els valencians som menyspreats una altra vegada per un govern de l'Estat en un tema tan substancial com era la primera reivindicació que fèiem juntament amb el Parc Central".

"Els motius no els sé, però el gran motiu és el desinterés i la falta d'interés del govern de l'Estat respecte als interessos dels valencians", ha manifestat el primer edil. Així mateix, ha assegurat que el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, "no està complint amb els valencians", encara que "s'havia compromés igual que en altres moments altres governs es van comprometre amb Barcelona, Saragossa o Sevilla a condonar els deutes d'esdeveniments semblants".

Gómez: "L'informe demostra la voluntat de condonar el deute"

Per la seua part, la portaveu dels socialistes a la ciutat i candidata a l'Alcaldia, Sandra Gómez, ha considerat que l'existència d'aquest informe de l'Advocacia "demostra la voluntat" de l'executiu estatal del PSOE de dur a terme aquesta operació.

Per això, Gómez ha ressaltat que "l'única via" perquè es puga condonar aquest deute que "arrossega La Marina des dels governs del Partido Popular i que per primera vegada en la història s'incloïa en uns PGE" és que Pedro Sánchez "torne a ser president del govern".

La candidata socialista ha lamentat que els PGE no es pogueren aprovar "per la falta d'altura de mires d'una dreta incapaç de donar suport uns comptes històrics per a la Comunitat Valenciana i per a València".

En aquest sentit, ha assenyalat que els PGE contemplaven la condonació del deute de La Marina, la qual cosa hauria permés "superar el llast econòmic que li impedia desenvolupar-se com a pol d'innovació tecnològica i cultural". Però, també, ha citat a mode d'exemple els 38 milions per a finançar el transport metropolità de València per a "vertebrar una xarxa de transport públic de qualitat, que connecte l'entorn metropolità".

Català: "Una presa de pèl"

La candidata del PPCV a l'Alcaldia de València, María José Català, ha considerat que aquest informe és una "presa de pèl" als valencians. "El PSOE ens promet el cel en la terra i de sobte hi ha algun impediment que el fa impossible", ha considerat.

"El que necessiten el Consorci i la Marina és la condonació d'aquest deute i estem massa farts. Ha passat amb el finançament, ha passat amb el transport metropolità i ara passa amb això", ha asseverat Català.

next