Ribó reitera que la contractació del secretari de l'EMT "no té res a veure" amb el seu cunyat

En les hores prèvies a la comissió d'investigació del frau de l'empresa pública, les crítiques de l'oposició se centren en aquesta figura i el PSPV considera que aquest càrrec hauria de ser un funcionari municipal
11 novembre 2019 17:49h
L'alcalde ha indicat que no sabia que treballava directament en aquest bufet abans que públicament es coneguera aquest fet. / DLV

VALÈNCIA (EP, Redacció). Aquest dimarts la política municipal enfronta una nova sessió de la comissió d'investigació que tracta d'esclarir el frau a l'Empresa Municipal de Transports de València. Aquesta nova sessió coincideix amb la compareixença de la cap d'administració de l'EMT, Celia Zafra, la treballadora que va ser acomiadada i imputada pel cas, que va ser citada pel jutjat d'instrucció número 18 de València per a declarar aquest dimarts 12 de novembre.

La figura del secretari que s'encarrega d'assessorar l'empresa municipal i el seu vincle empresarial amb un familiar de l'alcalde de València, Joan Ribó ha protagonitzat les crítiques de les hores prèvies a la comissió. El primer edil, per la seua banda, ha reiterat que la contractació com a secretari del Consell d'Administració de l'empresa pública a un advocat que treballa en el gabinet del qual és soci el seu cunyat "no té res a veure" amb aquest familiar

Segons avançava aquest divendres el diari Las Provinciasel cunyat de Ribó –germà de la parella de l'alcalde– és soci del bufet d'advocats que assessora l'empresa pública i del qual forma part Salvador Martínez, el secretari del Consell d'Administració de l'EMT. Daniel Pérez Martínez –el cunyat de l'alcalde– és el president d'Abastos Abogados, que alhora posseeix el 32% de les accions de les participacions del bufet d'advocats –SMT Asesores– en el qual està Salvador Martínez. Aquest diari hui desmentia les informacions de Campillo i Ribó, que negaven cap relació contractual amb ells.  

En aquest sentit, l'alcalde ha indicat que no sabia que treballava directament en aquest bufet abans que públicament es coneguera aquest fet. "No, no ho sabia però evidentment això no té res a veure amb el meu cunyat", ha assenyalat. "Crec que és una contractació per part del secretari que no té res a veure en absolut amb el meu cunyat i que em sembla insignificant", ha agregat Ribó.

A més, preguntat per la participació del seu familiar en l'accionariat d'aquest despatx d'advocats ha insistit que "no vol dir res" i ha repetit, com ja va exposar la setmana passada, que en "un gabinet d'advocats cadascun té la seua cartera" de clients. Així, l'alcalde també ha apuntat que "el 32 per cent" de les accions del germà de la seua dona "és a partir del 31 de desembre, molt després que es fera el tema del contracte amb el secretari de l'EMT".

El PSPV demana que el secretari assessor siga un funcionari públic

Per la seua banda, la vicealcaldessa i portaveu socialista de València, Sandra Gómez, ha defensat aquest dilluns que la figura del secretari del Consell d'Administració de l'EMT hauria de ser un funcionari municipal. Ara bé, no ha volgut entrar en la "polèmica" dels vincles del cunyat de l'alcalde amb l'actual secretari.

Gómez ha sostingut que les declaracions dels testimonis en la comissió d'investigació d'aquest dimarts "poden ser d'interés per a esbrinar què va ocórrer", encara que ha reiterat la necessitat d'esperar a les conclusions de la comissió. "No entraré en la polèmica" de la vinculació del cunyat de Ribó amb l'EMT, ha recalcat. 

Tot i això, de cara a les "mesures correctives" a aplicar, sí que veu "convenient que la figura de secretari siga coberta per un secretari municipal, un funcionari dels alts càrrecs de l'administració, com la resta de fundacions i empreses municipals". D'aquesta forma, la portaveu socialista creu que es dotaria d'"una major seguretat jurídica" al treball dels consellers de l'EMT i al govern local.

El PP demana una moció de censura per a Ribó

L'oposició també s'ha pronunciat respecte a la situació. La portaveu del PP a l'Ajuntament, Maria José Català, s'ofereix a "oferir la mà" perquè Ribó isca de l'alcaldia. L'edil popular demana a Ribó que no es deixe "fer xantatge" per Grezzi i que actua amb la "dignitat" que correspon al seu càrrec. Així mateix, la portaveu dels populars no descarta fer una moció de censura junt amb altres grups polítics.

"El robatori de l'EMT no és una qüestió de quatre duros com vol fer veure Ribó", ha destacat la portaveu del PP. Català, a més, ha afegit que sí que existeixen "interessos" sobre els que s'han donat informacions "confuses". 

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans en el consistori, Fernando Giner, ha anunciat que demanarà per la via urgent en el ple del dijous que l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "done comptes sobre la situació actual" del frau de quatre milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transport (EMT). A més, ha recordat que el seu grup també ha presentat una moció per al cessament del secretari-assessor, el gerent i directora de l'àrea de gestió d'EMT.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next