Ribó dibuixa l'estructura del nou govern de La Nau tot i que encara no hi ha data per a "muntar el puzle"

L'alcalde de València vol "millorar" l'organització de l'Ajuntament amb la creació de 'superregidories' que hauran de repartir-se entre Compromís i el PSPV
28 maig 2019 06:00h
Els resultats d'aquestes eleccions municipals permetran a Ribó continuar encapçalant un govern progressista a València, tot i que en aquesta ocasió ho farà de la mà del PSPV com a únic soci de govern. / FLICKR AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. No hi ha dubte que el govern de La Nau es reeditarà a València, amb Joan Ribó al timó. Aquest 26M, les urnes van confirmar allò que ja preveien les enquestes: que les forces progressistes sumarien més regidors que el bloc de la dreta i que, a més, ho farien amb el candidat de Compromís com el cap de llista més votat.

Els resultats d'aquestes eleccions municipals permetran a Ribó continuar encapçalant un govern progressista a València, tot i que en aquesta ocasió ho farà de la mà del PSPV com a únic soci de govern, atés que Unides Podem-EU no ha aconseguit representació. D'aquesta manera, l'equip de govern estarà conformat per Compromís, amb 10 regidors, i el PSPV, amb 7. El govern de La Nau serà bipartit i tant Compromís com el PSPV tindran més regidories que en l'actualitat.

Tot i que Ribó defensa que cal mantindre el nom de govern de La Nau "pel seu simbolisme", l'acord no serà igual que la passada legislatura. El primer canvi, el més evident, és que el tercer actor ha quedat fora del consistori. El segon canvi, que afecta l'estructura de l'executiu municipal, el va anunciar aquest dilluns Ribó, qui també va recordar que és "impossible" mantindre l'organització de les regidories en passar d'una coalició de tres partits a una de dues. 

'Superregidories' per a gestionar "l'empresa més gran de la ciutat"

L'alcalde de València en funcions i pròxim primer edil de la ciutat va manifestar aquest dilluns als mitjans de comunicació la seua intenció de "millorar" l'organització municipal durant la pròxima legislatura. 

El responsable municipal va posar èmfasi que l'Ajuntament és "l'empresa més gran de la ciutat, amb vora 5.000 treballadors i treballadores". Per això, Ribó considera que l'organització ha de ser diferent de l'actual i que "pot i ha de millorar" i reorganitzar-se en la línia de crear "àrees de gerència més articulades que permeten treballar amb més rapidesa i amb major eficàcia". 

D'aquesta manera, planteja la creació de 'superregidories'. "Aquest és l'objectiu principal. A partir d'ací parlarem i anirem treballant", va assenyalar l'alcalde. 

Àrees "aproximadament homogènies" i dubtes amb el mestissatge

Les àrees que Ribó té al cap són, entre d'altres, economia, medi ambient, serveis socials, educació i cultura. A més, es tractaria d'àrees "aproximadament homogènies". Dins de cadascuna, podria haver-hi diversos serveis i diferents regidories. El que tampoc s'ha decidit per ara és si Alcaldia assumirà alguna competència més.

Preguntat per la possibilitat que hi haja mestissatge en les 'superregidories' com hi ha a la Generalitat, Ribó va indicar que eixa opció és "interessant" perquè evitaria "regnes de taifes". Amb tot, considera que és més complicat dur-ho a la pràctica a l'Ajuntament perquè suposaria augmentar el personal.

Les incògnites del nou govern de La Nau: "Tot està per discutir"

Les sessions de treball per a conformar el nou executiu municipal començaran "els pròxims dies", si bé encara no hi ha cap data marcada al calendari. La primera tasca que Compromís i el PSPV tenen en llista és la de pactar "un programa comú".

En aquest sentit, Ribó va posar l'accent que "no hi ha cap servei ni àrea adjudicat a ningú, exceptuant l'Alcaldia". En la formació de govern de coalició amb el PSPV "tot està per discutir", va assegurar, i va afegir que "el puzle no està muntat". 

El pas següent a establir en el programa comú serà decidir la nova organització del consistori i, una vegada estiguen clares les peces d'aquest trencaclosques, ja es negociarà a qui s'adjudiquen. Ara bé, l'alcalde va avançar que encara no s'ha parlat del tema i que no creu que se'n parle aquesta setmana.

Sí que va reconéixer que aquest diumenge a la nit ja va conversar amb la candidata del PSPV, Sandra Gómez, però va confirmar que encara no han quedat per a planificar el govern i que ni tan sols hi ha un calendari establit –en aquest sentit, està previst abordar les negociacions com un conjunt que vincule Generalitat, diputacions i alcaldies–.

15 de juny: comença la travessia

La segona edició del govern de La Nau arrancarà la seua travessia el pròxim 15 de juny amb la constitució de la nova corporació local. Així, a partir d'eixe dia serà possible continuar amb el canvi progressista iniciat el 2015, tot i que amb el matís introduït pels resultats del 26M.

Per això, les diferents àrees de gestió i regidories de l'Ajuntament de València es repartiran en aquesta nova legislatura entre Compromís, que ha passat de 9 a 10 edils, i PSPV-PSOE, que ha augmentat la seua representació de 5 a 7.

L'Alcaldia l'ocuparà de nou el cap de llista de Compromís i actual primer edil, que estarà acompanyat pels seus companys Isabel Lozano, Glòria Tello, Pere Fuset, Giuseppe Grezzi, Lucía Beamud, Carlos Galiana, Sergi Campillo, Luisa Notario i Alejandro Ramón. Per part dels socialistes, estaran Sandra Gómez, Emiliano García, Maite Ibáñez, Ramón Vilar, Elisa Valía, Aarón Cano i Pilar Bernabé.

next