Ribó i Gómez asseguren que el bloc 2 del carrer Caixers mantindrà l'ús residencial

Els veïns de l'edifici denuncien que l'empresa que ha comprat la finca els fa fora i que no poden assumir un lloguer a Ciutat Vella amb els preus actuals
1 octubre 2019 16:52h
Els veïns denuncien que la compra del bloc per una empresa suposa la seua expulsió del barri. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dimarts que l'edifici del carrer Caixers, número 2, comprat per una societat d'inversió, "continuarà sent residencial" i ha afirmat que "els habitatges d'aquest edifici no es convertiran en apartaments turístics", segons recull Europa Press.

Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera a partir de les mobilitzacions anunciades pel col·lectiu Veïnat en Perill d'Extinció per a evitar que el barri de Ciutat Vella, "saturat turísticament" segons aquesta entitat, perda més veïns. Aquest grup veïnal ha censurat que la societat d'inversió que ha comprat el citat edifici està "expulsant" el veïnat de la finca.

"La problemàtica que estan vivint els veïns del carrer Caixers, a Ciutat Vella, no és nova. Des de l'Ajuntament volem llançar un missatge molt clar a les grans empreses d'apartaments turístics que aterren en determinats barris de la nostra ciutat per a comprar edificis sencers amb l'objectiu de tirar els seus residents per a fer negoci", ha afirmat el primer edil, que ha exposat que l'esmentat edifici "continuarà sent residencial".

En els mateixos termes s'ha expressat la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, que en el seu compte de Twitter ha assegurat que "la moratòria que va entrar en vigor el febrer del 2018 impedeix que s'òbriguen nous apartaments turístics a Ciutat Vella. Aquesta suspensió cautelar de llicències s'aplica també per a ús hoteler".

L'alcalde ha reiterat que Caixers, número 2, no es convertirà en pisos turístics i ha exposat que "si les grans empreses tiren els nostres veïns per a albergar apartaments turístics, els nostres barris acabaran sent parcs temàtics, perdent qualsevol indici de singularitat".

"En aquest cas i atés al Pla Especial de Ciutat Vella, no té per què haver-hi un canvi d'ús en l'edifici. Per tant, l'ús d'aquest edifici continuarà sent residencial i no turístic", ha insistit Ribó, que ha afegit que el turisme "sempre serà benvingut" a aquesta ciutat però "respectant els nostres barris i els nostres veïns i veïnes", ha precisat.

Demandes dels veïns

Aquest dilluns els veïns de l'edifici van oferir una roda de premsa en la qual explicaven que l'empresa que ha adquirit l'edifici no els renova el contracte de lloguer. L'única excepció és la de Teresa Ramón, de 84 anys, que com que té una renda antiga, l'empresa no pot fer-la fora ni apujar-li el preu del lloguer.

En canvi, la situació dels veïns dels altres 5 pisos habitats continua sent complicada. Si l'empresa no els renova el contracte, hauran de deixar el seu pis tot i que l'ús d'aquest no canvie. Així, el problema que denunciaven es manté, ja que asseguren que no tenen capacitat econòmica per a assumir un lloguer al barri, atesos els preus actuals.

Per això el veïnat de l'edifici exigeix a l'empresa propietària que renove els contractes de lloguer per cinc anys a un preu just i assequible als inquilins que viuen a Caixers, número 2. D'altra banda, demanen a les administracions que "es posicionen en contra d'aquest tipus de pràctiques depredadores" i que compren el bloc de Caixers, número 2, per a destinar-lo a habitatge social. Si la situació d'aquests veïns no es reverteix, el col·lectiu Veïnat en Perill d'Extinció assegura que portarà les seues reivindicacions al carrer.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next