Ribó promet un concurs internacional de pirotècnia al voltant del 9 d'Octubre

El candidat de Compromís a l'Alcaldia planteja augmentar les subvencions per a les comissions falleres que recuperen la fusta i el cartró després de la cremà 
16 maig 2019 17:46h
Joan Ribó vol incentivar que les comissions falleres compten amb instal·lacions amb estàndards de sostenibilitat mediambiental. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. L'alcalde de València i candidat de Compromís a revalidar el càrrec, Joan Ribó, s'ha compromés a augmentar les subvencions que reben les comissions falleres que aposten per la recuperació de la fusta i el cartó-pedra en les seues falles "fomentant la recuperació d'una cremà amb més flama i menys fum negre". Així mateix, ha anunciat la seua intenció d'impulsar un concurs internacional de pirotècnia.

El candidat a l'Alcaldia ha recalcat que el camí cap a una major sostenibilitat mediambiental de les Falles i la potenciació del sector pirotècnic continuaran sent "dos pilars bàsics" de les polítiques de cultura festiva a València el pròxim mandat.

"Portem quatre anys reforçant la sostenibilitat mediambiental a les falles", ha assenyalat Ribó en referència a diverses de les iniciatives que han dut a terme, com ara les bases acordades amb el Gremi Artesà d'Artistes Fallers que, juntament amb un notable increment de la dotació econòmica, inclouen com a criteri l'aposta per materials orgànics més sostenibles en les falles municipals, i als concursos de falles convocats per l'ajuntament, com ara els Premis Caliu i els de Falles Innovadores.

Ribó ha recordat que durant l'últim mandat les ajudes a les falles han crescut prop d'un 25% amb noves línies, com ara les destinades al foment de les bandes de música, la millora de la convivència i la insonorització de casals. A més, ha anunciat la creació de noves ajudes orientades a fomentar la sostenibilitat en la festa.

"Volem ajudar les comissions falleres que més s'esforcen per respectar millor el medi ambient, bé siga reduint en els casals fallers els gots de plàstic, utilitzant temporitzadors per al consum energètic o instal·lant il·luminació intel·ligent; volem una València millor i per això ajudarem les falles que vulguen comptar amb instal·lacions amb estàndards de sostenibilitat mediambiental", ha destacat.

9 d'Octubre

Igualment, Ribó ha aprofitat la seua compareixença per a anunciar també la realització d'un nou concurs pirotècnic internacional per a la celebració del qual s'estudia l'opció de la festivitat del 9 d'Octubre.

"En Compromís volem l'art pirotècnic valencià i per això portem quatre anys incrementant el seu protagonisme en les Falles i en la resta de festes de la nostra ciutat, com ara la Gran Fira i el Nadal, on s'ha incorporat tant en la nova festa de les Campanades com en la revitalitzada Cavalcada dels Reis d'Orient", ha asseverat.

A més, ha defensat que en el mandat que ara acaba s'han augmentat i diversificat els espectacles pirotècnics, s'ha incrementat el pressupost per a "un sector amb gran retorn econòmic", s'ha combinat la recuperació d'espectacles pirotècnics tradicionals amb el foment de la innovació i s'ha reclamat l'aplicació de l'IVA cultural.

Les polítiques culturals, en general, i les de cultura festivan en particular, ha remarcat, "continuaran descentralitzant-se i arribant als barris, com hem aconseguit fer ja en múltiples ocasions gràcies a cicles com Cultura als Barris, Cultura als Pobles i la Gran Fira de València".

També el Nadal ha permés "veure decoració nadalenca en molts barris i pobles de València, bé amb il·luminació, bé amb arbres de Nadal que han creat pols d'atracció i dinamització social, econòmica i cultural als barris", ha incidit.

"Les coses ja no passen només al centre o només per a uns pocs privilegiats; la cultura, ara, és per a totes i tots", ha subratllat Ribó, que també ha avançat el seu compromís per un nou increment en la il·luminació als barris "per a ajudar el xicotet comerç en la seua campanya de vendes més important de l'any".

next