Ribó rebutja un model Botànic per a València: "L'estructura de l'Ajuntament no és la de la Generalitat"

L'alcalde de València exigeix que "tothom done passes" per a aproximar postures després que Compromís haja renunciat a una estructura de govern gerencial 
26 juny 2019 12:22h
Ribó insisteix que durant aquests quatre anys han portat endavant un govern per a València "sense vicealcaldies". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Les tensions entre les dues formacions del futur govern de la ciutat de València continuen, però les negociacions segueixen sense arribar a bon port. L'alcalde de València, Joan Ribó, nega que es puga plantejar un model del govern del Botànic per a la ciutat de València, tal com volen els socialistes. "El model Botànic és un model de Generalitat. L'estructura de govern de l'Ajuntament no és l'estructura de la Generalitat", ha destacat Ribó aquest dimecres després de l'acte de presentació del concert benèfic Corazonadas.

Ribó insisteix que cal continuar amb l'estructura de La Nau que ha estat en funcionament aquests quatre anys; això sí, sense vicealcaldies. A més, l'alcalde ha esgrimit l'argument que, precisament, quan es van reunir Compromís, Unides Podem i PSPV per a tractar el model de govern municipal no es va tractar la possibilitat d'incloure la figura de vicealcalde: "Hi ha un document on en cap moment es parla de vicealcaldies". En aquest sentit, no dubta a continuar amb la postura que, per a ell, una vicealcaldia no és "útil".

L'alcalde recalca la renúncia que han fet del model gerencial establit en el seu programa, amb què "volien avançar en el marc d'una llei de capitalitat". Una estructura, segons Compromís, "més àgil" i que ja s'havia plantejat en el seu moment a ciutats com Barcelona amb l'alcalde socialista Pasqual Maragall. Aquest dimarts la coalició va fer una "oferta" als socialistes si aquest model els suposava "problemàtic". Ribó incideix que no tenen "inconvenient a retirar-la" i passar a un altre tipus organitzatiu. En aquest cas, segons ha explicat l'alcalde, seria "una estructura de coordinacions d'àrea basada en persones que només treballen els aspectes més temes administratius" sota la direcció dels coordinadors d'àrea o el regidor delegat.

Aquest sistema "ja ha estat en funcionament en els últims quatre anys". De fet, l'alcalde assenyala que el partit socialista va posar coordinadors d'àrea en Desenvolupament Econòmic Sostenible, Desenvolupament Urbà i Espai Públic. Al seu torn, insisteix que, si bé és important que des de Compromís s'hagen donat passos endavant amb aquesta renúncia el model gerencial, "tothom ha de donar passes per a aproximar-se", afegeix en una clara referència al PSPV.

Després de la reunió que van mantindre les comissions negociadores aquest dimarts i l'anunci de Compromís, el PSPV, per la seua banda, demanava a la coalició que alçara el que des de les files socialistes consideren com un "veto" al model del Botànic. Respecte a la proposta de Compromís del model gerencial, la titllen d'"ocurrència" o "globus sonda" i afirmen que "no era un possibilitat política ni administrativa" perquè generaria una "estructura de govern paral·lel al democràticament electe".

Continuen les negociacions sense avanços

En principi, les reunions continuen entre ambdós partits a l'espera de trobar un acord en l'estructura de govern. L'alcalde no s'ha reunit personalment amb la candidata socialista, Sandra Gómez, des que ho fera la setmana passada. "La comissió negociadora és la que ha de treballar el tema", indica Ribó, però no descarta una segona trobada amb la socialista. "Si pot ajudar a destensar, jo no tinc cap inconvenient. Vam tindre una reunió i abans i podem mantindre-la ara".

Aquest dimecres es compleix un mes des de les passades eleccions municipals i encara no s'ha tancat un pacte de govern de progrés a la ciutat de València. De moment, hi ha un termini de 30 dies des de la sessió constitutiva de l'Ajuntament del passat 15 de juny perquè l'alcalde convoque el ple d'organització. També s'ha de celebrar un ple extraordinari, però ja per a principis de juliol i, per aquesta raó, Ribó s'ha mostrat tranquil: "N'hi ha temps".

next