Ricardo Costa es lliura de la presó per col·laborar en la investigació del cas Gürtel i la caixa B del PP

El jutjat redueix la condemna de l'exdirigent del PPCV a una multa de 192.000 euros i 365 hores de treball comunitari
13 juny 2019 12:24h
La col·laboració de Costa va permetre reobrir la peça del cas Gürtel, pel qual s'ha imputat Francisco Camps. / INMA CABALLER-LES CORTS

MADRID. L'exsecretari general del PPCV Ricardo Costa podrà eludir la condemna de quatre anys de presó dictada per l'Audiència Nacional en la causa del finançament il·legal del seu partit a canvi d'una multa de 192.000 euros i 365 hores de treball comunitari gràcies a la col·laboració que està prestant per a esclarir determinades peces del cas Gürtel i de la presumpta caixa B del PP.

Així ho determina el jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia, el mateix que el va condemnar, que considera que Costa ha col·laborat "d'una manera excepcional" amb la justícia i que aquestes mesures de gràcia contribuiran a "fomentar la col·laboració per a tallar la xacra de la denominada corrupció política o dels polítics".

En el judici de l'Audiència Nacional, Costa va fer una declaració sorprenent confessant que el PP valencià, que ell dirigia juntament amb Francisco Camps, s'havia finançat amb diners negres i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per a evitar-ho.

Després de reconéixer els fets, Costa va ser condemnat, fa just un any, a quatre anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental pel finançament irregular de les campanyes electorals del PPCV dels anys 2007 i 2008. El magistrat ja va tindre en compte l'atenuant de confessió per a imposar-li aquesta pena, si bé ara, davant la petició de la defensa, ha optat per lliurar-lo de la presó.

Processament de Camps

El jutge Vázquez Honrubia està d'acord amb la defensa i Anticorrupció ha corroborat que, després del judici, Costa "ha continuat col·laborant amb la Fiscalia i òrgans judicials si més no en tres procediments d'anàloga significació delictiva seguits a València", això és, els casos relacionats amb la construcció del circuit urbà de Fórmula I i el cas Imelsa de corrupció en la Diputació de València.

També destaca la defensa que va declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el cas conegut com a caixa B o papers de Bárcenas, sobre l'existència d'una comptabilitat paral·lela en el PP. Així, la seua col·laboració va permetre "reordenar i ampliar la investigació", ja que el mateix De la Mata va reobrir la peça 5 del cas Gürtel per la qual ja ha sigut processat Francisco Camps.

"Aquestes al·legacions defensives són corroborades per la Fiscalia Anticorrupció, que en el seu informe assenyala que el fiscal ha comprovat la conducta actual de col·laboració amb la justícia, perquè s'ha constatat que Ricardo Costa ha protagonitzat uns mèrits que procedeix prendre en consideració", explica la interlocutòria del magistrat.

"Per tant, sí que pot considerar-se que aquesta rellevant i continuada col·laboració efectiva amb la justícia pot i deu emmarcar-se en el principi essencial de reparació del mal, perquè tota aquesta col·laboració suposa una disminució del resultat antijurídic del delicte i és una forma de reparació del mal quan procura una restitució de l'ordre jurídic pertorbat, restaurant la confiança en aquest ordre", remarca.

Això sí, després d'argumentar que els delictes que va cometre van poder provocar "alarma social" i van afectar "interessos generals constitucionalment protegits", el jutge està d'acord amb Fiscalia que la suspensió de la condemna de presó es veja condicionada al pagament d'una nova multa, a més de la de 75.000 euros que ja li va imposar en sentència, i treballs comunitaris per a evitar que es puga "traslladar al condemnat una indesitjable sensació d'impunitat".

next