Roberto Abbado s'acomiada del Palau les Arts: "Me'n vaig de València en pau"

El director artístic del teatre d'òpera assegura que s'ha recuperat la "normalitat" i que s'està treballant amb l'orquestra per a "definir el model" del futur 
20 juny 2019 13:43h
Abbado va arribar a València el 2015 i serà l'únic dels tres italians que van estar al capdavant de les Arts que acabarà el seu contracte. / ISMAEL MARCO

VALÈNCIA. "Me'n vaig en pau de València". Així s'ha manifestat el fins a aquest mes de juny director musical del Palau de les Arts, Roberto Abbado, durant la presentació de l'última òpera de la temporada 2018-2019. El mestre italià posarà el 6 de juliol punt final a la seua relació amb el teatre d'òpera, amb qui finalitza el seu contracte.

Abbado està al capdavant de la producció de Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, que s'estrena a Les Arts aquest proper dissabte, 22 de juny, a la sala principal del teatre d'òpera valencià. Serà el seu últim títol com a director titular de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana. "València m'agrada", ha afirmat aquest dijous i, de fet, Abbado ha assegurat que tornarà a la ciutat, encara que per motius personals. El director ha reconegut que li agradaria tornar a dirigir la formació amb què ha treballat els últims quatre anys. En aquest sentit, l'actual director artístic de les Arts, Jesús Iglesias, li ha agraït la seua dedicació fins i tot en aquells moments "que no han sigut fàcils", però, tot i això, "ha mantingut el seu compromís", motiu pel qual "sempre serà benvingut", ha indicat Iglesias.

Roberto Abbado va arribar a Les Arts l'any 2015 de la mà de Davide Livermore, quan aquest va ascendir per a ocupar el lloc que deixava Helga Schmitd després de la seua imputació. Abbado i el també director italià Fabio Biondi formaven el tàndem de directors titulars del teatre d'òpera. El nebot del mític director Claudio Abbado venia al teatre d'òpera valencià a fer-se càrrec del repertori romàntic –del qual n'és expert–, mentre que Biondi es faria càrrec del repertori barroc i clàssic, un període del qual el napolità també és un reconegut expert.

Tanmateix, el 2018 es va donar a conéixer una enquesta interna on l'orquestra de Les Arts no apostava per la continuació de cap dels dos mestres titulars. Biondi va entendre l'absència del seu nom com una falta de confiança de la formació operística i va dimitir el 15 d'abril del 2018. En canvi, Abbado va seguir vinculat al coliseu, malgrat que el 2017, qui havia sigut el principal valedor dels dos directors italians, Davide Livermore, havia dimitit del càrrec de director artístic i intendent del Palau de les Arts.

Abbado és, dels tres italians, l'únic que acabarà el seu contracte. Amb la posada en escena de l'òpera de Donizetti, el director tancarà la seua etapa a València. "Estic en pau i feliç", ha afirmat somrient i envoltat del repartiment de la producció de Lucia di Lammermoor i de l'actual director artístic. "Cada vegada que aterre a València i veig Les Arts, el meu cor està feliç"", ha insistit el mestre italià. "Estic content i marxe amb excel·lents relacions amb tots. Malgrat que me'n vaig, ho faig sense tristesa", ha emfatitzat.

"A Itàlia no hem tingut un projecte com Les Arts"

El director s'ha acomiadat amb paraules d'afecte i reconeixement cap a tot el personal del teatre d'òpera. Abbado ha elogiat el projecte operístic "públic" i ha reconegut que el camí que s'ha iniciat amb els canvis introduïts en els últims mesos "ha sigut una decisió molt bona". "És un moment molt positiu per al desenvolupament de Les Arts", ha afegit.

De fet, "de totes les coses que s'han fet al complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el projecte del Palau de les Arts és chapeau", ha emfatitzat. En aquest sentit, ha assegurat: "Nosaltres a Itàlia no hem tingut un projecte així. Ambiciós. València està creixent i ho farà més en el futur, perquè s'està treballat en la València dels propers 20 anys".

"Hem guanyat en normalitat"

La temporada, impulsada "per la gent de la casa" i que "no ha estat exempta de dificultats", ha recordat Iglesias, acabarà el proper 6 de juliol amb l'última representació del títol de Donizetti, però "el balanç és molt positiu", ha afirmat el director artístic.

"Hem de mirar cap endavant" perquè, després dels canvis, "hem guanyat en normalitat" per a aconseguir "la quotidianitat en el fet artístic", ha indicat Iglesias.

El responsable artístic del teatre ha afirmat que es reuneix totes les setmanes amb l'orquestra per a abordar el model de formació que volen per al futur de cara a contractar un nou director musical titular per a Les Arts. "Tenim clar el que hem de resoldre, perquè tenim una bona anàlisi de la situació", ha afegit Iglesias. "Estem definint el model d'orquestra" i "ara que ja tenim govern de la Generalitat és el moment de parlar", ha conclòs.

next