Diari La Veu del País Valencià
Rojals recupera una mitja lluna desapareguda fa més de 50 anys que decorava la sénia d’extracció del Segura

ALACANT. La localitat de Rojals (el Baix Segura) ha recuperat la mitja lluna que formava part de la sénia d’extracció d’aigua del conjunt monumental hidràulic del riu Segura, una peça desapareguda fa més de mig segle i que data d’una antiguitat de vora 300 anys, segons fonts municipals.

Ha sigut un dels seus veïns, José Bas Girona, qui ha entregat a l’Ajuntament –representat per l’alcalde i la regidora de Patrimoni Històric i Cultura, Antonio Pérez i Inmaculada Chazarra, respectivament– aquesta peça de 29 centímetres de longitud i amb trets humans, a canvi de rebre un document que certifique la donació i el preu: un cèntim d’euro.

Aquesta peça, de ferro colat, va desaparéixer “a mitjan segle passat del seu lloc original: el frontal de la sénia d’extracció d’aigua del conjunt monumental hidràulic del riu Segura”, han explicat fonts del consistori. En concret, se situava al costat dels números que reflecteixen la data en què es va remodelar la sénia fortificant-la amb carreus, el 1798.

Bas Girona ha revelat que va adquirir aquesta mitja lluna fa dècades en una ferralleria de Redovà (també al Baix Segura) i, des d’aleshores, l’ha conservada en el seu habitatge.

El director dels museus de Rojals, Manuel de Gea, ha explicat que es tracta d’una peça “molt important” per a la història del municipi, “tenint en compte que en aquests moments el conjunt hidràulic de la localitat està sent restaurat”.

La peça de ferro té un paral·lelisme i una relació clara amb la mitja lluna inserida en “l’escut de pedra de la Casa de la Inquisició Gran, que va ser propietat de la família Roca de Togores en el segle XVIII”, ha rememorat De Gea.

Al seu torn, l’edil de Patrimoni Històric i Cultura ha mostrat “sorpresa” en rebre en donació aquesta peça, “de la qual no se sabia res des de fa dècades”. En aquests moments s’estudia el lloc concret on serà mostrada.

Chazarra ha sol·licitat als veïns de Rojals que “si posseeixen algun tipus de peça relacionada amb la història del municipi, la donen perquè així puga ser conservada i exposada en el museu”. A més, ha fet extensiva aquesta petició un altre tipus de material històric, com ara “fotografies antigues, que serien reproduïdes i retornades als seus amos, o qualsevol document”.

La regidora ha especificat que en les dependències del Museu Arqueològic i Paleontològic de Rojals ja existeix una sala destinada a l’arxiu històric, on tots els materials seran conservats, classificats i digitalitzats per a la seua consulta pública i contribuir a un major coneixement del seu passat.

Comparteix

Icona de pantalla completa