Rosa Serrano: "Ens havien fet creure que el valencià no tenia la mateixa dignitat que altres llengües"

L'escriptora i editora ha sigut premiada enguany per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per la seua contribució a la cultura i la llengua del poble valencià
29 novembre 2019 17:19h
L'editora Rosa Serrano també va ser una de les guardonades amb l'Alta Distinció de la Generalitat aquest 9 d'Octubre. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EP). L'escriptora i editora Rosa Serrano Llàcer, premiada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) enguany per la seua contribució a la cultura i la llengua del poble valencià, ha assegurat sentir-se "orgullosa" de veure com els seus fills i els seus nets han recuperat una llengua que els havien fet creure que no tenia la mateixa potència comunicativa ni dignitat lingüística que unes altres.

Serrano s'ha pronunciat així en declaracions als mitjans de comunicació moments abans de rebre el reconeixement, que enguany l'AVL també ha entregat a l'exrector de la Universitat de València (1984-1994) Ramon Lapiedra. L'acte, que ha comptat amb la presència del conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha tingut lloc a Sant Miquel dels Reis, on el president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha inaugurat el curs acadèmic 2019-2020.

L'escriptora ha afirmat que, quan es va assabentar del guardó, va ser una "gran sorpresa" i ha assegurat que el "més important" per a ella al llarg de la seua trajectòria ha sigut la "fidelitat" amb les idees i "tots els homes i dones" que s'han creuat en el seu camí i li han donat "més arguments i força" per a ajudar-la a ser una persona "coherent i compromesa", ha descrit.

La guardonada ha assenyalat que des que va descobrir que el valencià estava sent "oprimit", va començar a treballar "amb fidelitat" a favor de la normalització lingüística. Ara, ha agregat: "Em sent orgullosa de notar com els meus fills han recuperat la llengua dels meus pares i de com els meus nets han recuperat la llengua que, per un error de concepció a casa, parlàvem entre majors en valencià i quan ens adreçàvem als xicotets, en castellà". Això era així, ha afegit, "per una simple raó": "Ens havien fet creure que el valencià no tenia la mateixa potència comunicativa i la mateixa dignitat lingüística que podien tindre altres llengües de l'Estat o el mateix castellà".

L'altre premiat en aquesta edició, Ramon Lapiedra, ha asseverat que rep el guardó "amb molta satisfacció" pel que representa l'AVL i pel treball que ha desenvolupat al llarg dels anys. Lapiedra ha explicat als mitjans que des de xicotet es preguntava què parlaven els valencians i que "sempre" ha tingut una curiositat "immensa" per la llengua, a més d'un "afecte i una necessitat de cultivar-la i de parlar-la", ha manifestat. "El premi, per a mi, és una cosa molt bonica", ha postil·lat.

Per part seua, el conseller Marzà ha agraït el treball institucional que es fa des de l'AVL i ha reconegut la labor dels premiats "per la llengua, per la normalització i perquè realment tinga cada dia més prestigi i més ús", ha dit.

El treball fet per Serrano i Lapiedra "ens permet a molta gent parlar en la nostra llengua amb tota normalitat", ha destacat. "La llengua –ha afegit– és un dels grandíssims patrimonis que tenim els valencians, cosa que ens ajuda a unir-nos i a voler-nos; és una grandíssima riquesa i per això és important que hi haja institucions com l'AVL que premien persones que treballen per a donar-li prestigi".

next