Rosa Serrano: "He sigut fidel al meu país i he recuperat la llengua dels meus pares per als meus fills i nets"

El lliurament de les Distincions de la Generalitat han encetat els actes institucionals del 9 d'Octubre del 2019
9 octubre 2019 10:50h
Rosa Serrano ha sigut l'encarregada de parlar en nom dels guardonats en l'acte de lliurament de les Distincions de la Generalitat. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els actes institucionals del 9 d'Octubre han començat aquest dimecres amb el lliurament de les Distincions que la Generalitat atorga per a commemorar aquest dia. Després de pronunciar el seu discurs, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha anat nomenant una per una totes les persones guardonades, que han rebut la condecoració de mans del president de la Generalitat, Ximo Puig.

L'editora Rosa Serrano, una de les guardonades amb l'Alta Distinció de la Generalitat, ha sigut l'última a rebre la condecoració i també ha sigut l'encarregada de pronunciar un discurs en nom dels premiats. Un discurs carregat d'estima pel País Valencià i la llengua pròpia.

L'editora i professora ha començat el seu discurs assegurant que, des que va saber que seria guardonada, està en un "estat d'estranyesa". Serrano ha fet un repàs per la seua vida personal, en la qual assegura que no ha "fet més que ser fidel" al seu "país" i a les persones que l'han "il·luminat". Així, ha destacat el fet d'haver recuperat la llengua dels seus pares, el valencià, per als seus fills i nets, tot i haver-la descobert "tard".

No obstant això, ha assenyalat que l'ha estudiada en profunditat i ha lloat la tasca d'Enric Valor, així com d'altres escriptors que l'han ajudat a conéixer i estimar amb força la llengua. Una llengua que va convertir en el seu treball.

Serrano ha acabat el discurs posant èmfasi a la seua condició de dona i de valenciana, dues característiques de les quals s'ha enorgullit. Finalment, en nom de tots els guardonats ha reconegut "l'honor" que suposa haver rebut la Distinció de la Generalitat. 

Persones premiades

Les primeres Distincions lliurades han sigut les del Mèrit Esportiu, que són enguany per a l'expilotari de raspall Diego Maldonado Mestre 'Malonda II'; per a la directora i gerent esportiva de clubs femenins Dolors Escamilla Pérez; per a la jugadora de voleibol platja Liliana Fernández Steiner, i per al jugador de tennis Roberto Bautista Agut.

En segon lloc, s'han atorgat les Distincions d'Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva, on el Consell reconeix la labor de l'Associació de Voluntaris d'Acolliment Familiar (AVAF); de la Companyia de les Filles de la Caritat Sant Vicent de Paul de Castelló, i de l'Associació Valenciana de Mestresses de Casas i Consumidors (TYRIUS).

Els següents a ser guardonats han sigut els que han rebut els premis al Mèrit Cultural, que recauen enguany en la ballarina i coreògrafa Sol Picó; en la il·lustradora Ana Penyas; en l'actriu, cantant i pianista Mamen García; en l'il·lustrador i historietista Miguel Calatayud; en el contacontes Llorenç Giménez Tarazona (a títol pòstum); en l'Institut Lluís Vives de València, degà dels instituts de secundària valencians, i en les Escoles d'Artesans.

A continuació, han rebut el guardó les persones premiades pel Mèrit Científic, que reconeixen la biòloga María José Sanz, especialista en investigacions sobre el canvi climàtic, i la investigadora oncològica Aurora Bustos, experta en l'aplicació de mètodes d'intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer a l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant.

Després s'han entregat les distincions al Mèrit Empresarial i Social, que es concedeixen enguany a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); a la Caixa Rural d'Oriola; a Rosa Escandell, promotora de l'Empresa Social A Puntadas per a la integració sociolaboral de col·lectius vulnerables, i a la cooperativa Anecoop.

Tal com va acordar el ple del Consell, Camilo Sesto ha sigut reconegut amb la distinció d'Ambaixador. La seua neboda Elena Micó Ordóñez ha recollit la distinció en nom del seu oncle, que va morir al setembre amb 72 anys.

A continuació, la vicepresidenta ha nomenat una per una totes aquelles institucions, entitats i organitzacions implicades en la resposta a la DANA que va afectar greument el Baix Segura el passat mes de setembre. Així, les agrupacions de protecció civil i voluntariat de protecció civil, la Creu Roja, el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant i els cossos de policia local de tots els municipis afectats han sigut els primers a rebre la Distinció de la Generalitat.

Han rebut la mateixa distinció el pilotari Francesc Cabanes Pastor 'el Genovés, la professora Carme Miquel a títol pòstum –recollit pel seu vidu Jaume Muñoz Borrás–, i per últim l'enterrador del cementeri de Paterna Leoncio Badia, que durant els anys de la Guerra Civil va donar sepultura digna als represaliats del bàndol republicà.  En aquest cas, ha recollit el guardó la seua filla, María del Milagro Badía Granell.

Acte seguit s'ha guardonat els premiats amb l'Alta Distinció de la Generalitat. La primera guardonada, també a títol pòstum, ha sigut Laura Pastor –coneguda per ser l'única dona dels '10 d'Alaquàs'–, i la seua germana, Maria Teresa Pastor, ha recollit el premi en el seu nom. El Consell ha concedit també l'Alta Distinció de la Generalitat al dissenyador Francis Montesinos, un dels més reconeguts creadors de moda de tot l'Estat, i al poeta Francisco Brines, membre de la Reial Acadèmia Espanyola. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next