Rutes, activitats divulgatives i gimcanes per a celebrar el Dia Europeu dels Parcs Naturals

La jornada té el propòsit de destacar els espais protegits i de connectar la població amb la natura  
24 maig 2019 11:38h
El Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca és una visita recomanada per als admiradors dels insectes, ja que, després d'una ruta guiada, s'oferirà una xarrada participativa sobre el món de les libèl·lules. / JUAN EMILIO PRADES BEL

VALÈNCIA. Sota el lema 'Els Parcs Naturals, el nostre tresor', la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural celebra el Dia Europeu dels Parcs naturals. Es tracta d'una jornada commemorativa en què l'administració valenciana participa des del 2013 amb l'objectiu de posar en valor aquests espais protegits i connectar la població amb la natura. 

Amb motiu de la trobada, la xarxa de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, que abasta els 22 espais protegits de les tres demarcacions, ha planificat tot un ventall d'activitats ludicodidàctiques durant diversos dies perquè els participants descobrisquen els tresors d'aquests llocs i comprenguen el seu enorme valor ambiental i ecològic, així com la necessitat de preservar-los i protegir-los. 

A la demarcació d'Alacant, el Parc Natural de la Serra Gelada acull una ruta interpretativa en què es presentarà la cara oculta d'aquest paratge; només es pot accedir a través d'aquest itinerari o des del mar. Per part seua, la ruta del Pinet, al Parc Natural de les Salines de Santa Pola, ha servit d'escenari per a una interessant activitat sobre espècies invasores. 

A la demarcació de València, aquesta jornada ha sigut una oportunitat per a aprendre sobre els antics treballs que es realitzaven als boscs del Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel. Allà, una ruta interpretativa ha descobert el magatzem de recursos que han suposat els boscs durant anys a través de l'aprofitament que s'ha dut a terme de les abelles, els fongs, les resines, la llenya i la resina, que es troben al parc. La trobada es va completar amb un dinàmic taller en què es van aprofitar les resines dels pins per a l'elaboració d'una pastilla de record, un exemple dels treballs artesanals de la zona. 

A més, el Parc Natural de Xera-Sot de Xera acull la iniciativa 'Pugem amb tu', que, impulsada des de l'Administració autonòmica i a través de les CRAN (cadira de rodes adaptada per a la natura), acosta l'experiència de recórrer aquests espais a usuaris amb mobilitat reduïda, gràcies al treball del voluntariat i en col·laboració amb l'Associació Anasbabi Ciliopatías i l'ONG Enchérate. 

Finalment, a la demarcació de Castelló, la gimcana familiar que organitza el Parc Natural de la Serra d'Irta és una de les grans cites d'enguany, ja que possibilita, a través del joc, descobrir el Castell de Polpis, un monument d'alt valor patrimonial. D'igual manera, el Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca és una visita recomanada per als admiradors dels insectes, ja que, després d'una ruta guiada, s'oferirà una xarrada participativa sobre el món de les libèl·lules. 

La programació s'ha completat amb una jornada per a l'observació d'ocells que celebra el Parc Natural del Carrascal de la Font Roja, la cita de pintura i natura al Parc Natural del Desert de les Palmes i la trobada sobre prades submergides i aiguamolls que es duu a terme al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

next