Diari La Veu del País Valencià
Sagunt a Escena busca la diferència en les grans produccions musicals mentre espera canvis en la gestió

VALÈNCIA. Tot apunta que Sagunt a Escena va trobar la fórmula màgica fa tres anys, quan el festival va començar a obrir-se a la ciutat, invitant les associacions a participar i barrejant, junt amb una programació de teatre clàssic, altres espectacles que li van donar l’eclecticisme necessari perquè siga considerat un esdeveniment per a tots els públics. Cada any suma lleugers augments pressupostaris, però, com en altres vegades, l’organització –l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Sagunt, junt amb altres institucions i empreses privades– han trobat a faltar una major implicació del Ministeri de Cultura.

Aquest dimecres, 3 de juliol, s’ha presentat la 36a edició al Teatre Principal de València. “D’una alta qualitat”, ha destacat el director artístic del festival, José Vicent Martínez Luciano. Enguany “hem volgut explorar les possibilitats que donen altres disciplines, més enllà del teatre de text i el teatre clàssic”, ha explicat el responsable de la programació.

Sagunt a Escena busca en les grans produccions musicals la diferència entre els grans festivals d’estiu. Manté una oferta de teatre clàssic on destaca un muntatge sobre el Quixot de Cervantes, una revisió sobre la vida de Ciceró i unes Divines Paraules de Valle-Inclán. Però, és en la part musical on es recolza eixe revulsiu en la programació per a atraure més públic amb una producció de La consagració de la primavera, de Stravinsky, un espectacle en commemoració del 20é aniversari de la mort de Joaquín Rodrigo i la proposta de Spanish Brass junt amb Carles Dénia on revisen la música tradicional en format cantaor i quintet de metalls.

Sota el lema Paraules i sons, Sagunt a Escena compta amb més pressupost –enguany ascendeix un 11% fins als 463.000 euros– un creixement que es tradueix en més espectacles durant els mesos de juliol, agost i setembre al Teatre Romà de Sagunt, però també en huit escenaris repartits per la ciutat dins de la part de la programació de l’Off Romà.

“És un festival essencial per a Sagunt”, ha emfatitzat l’alcalde de la capital del Camp de Morvedre, Dario Moreno. De fet, el festival va rebre més de 18.000 espectadors durant la passada edició, però, la dinamització cultural que genera l’esdeveniment al voltant del teatre romà va atraure més de 100.000 visitants a l’antiga urbs romana, ha recordat Moreno.

Sagunt a Escena ha destacat en els últims anys “per la democratització” de la cultura, per ser “un festival del poble per al poble”, ha afegit l’alcalde, per l’aposta d’una política de preus populars que es manté en aquesta 36a edició.

Onze espectacles al teatre romà

La simultaneïtat de propostes escèniques a diferents espais de la ciutat continua com un tret definitori del Sagunt a Escena. El Teatre Romà continua sent l’epicentre on començarà l’activitat el 26 de juny, però, paral·lelament –en l’Off Romà– hi haurà circ, teatre i música on destaca l’estrena d’un Hamlet, de William Shakespeare, a càrrec de Bambalina Teatre Practicable –el 7 d’agost– i Instruccions per a no tenir por si ve la pastora, de La Ravalera Teatre –el 28 d’agost–.

Tot i que el festival arranca el 24 de juliol amb l’espectacle de circ Más allá del zaguán, de Voluta Circo, la inauguració oficial serà el 25 del mateix mes amb tres propostes: Memphis rock & Cirk, de La finestra nou circ; Notes a la ciutat, on piano i dolçaina faran cercavila pels carrers de la ciutat, i la posada de llarg de la il·lustració de la pujada del castell a càrrec de la Tira de les dones.

El teatre romà serà l’escenari d’onze propostes que començaran el 26 de juliol amb la producció de l’Institut Valencià de Cultura de Somni, de Núria Vizcarro i direcció de Juan Carillo; la Jove Orquestra de la Comunitat Valencià presenta el 31 de juliol una producció gens habitual de La consagració de la primavera, d’Igor Stravinsky, ja que es posarà sobre l’escenari amb coreografies d’Asun Noales.

Els dies 2, 3 i 4 d’agost es podrà veure una proposta amb què es vol commemorar el 20é aniversari de la mort de Joaquín Rodrigo amb l’espectacle dirigit per Amparo Vayá: Rodrigo, querido maestro. El 6 d’agost, el Ballet Nacional de Sodre-Urugai duu fins a Sagunt El Quijote del plata; Mario Gas serà el responsable de Viejo Amigo Cicerón que interpreta Josep Maria Pou en aquesta coproducció del Teatre Romea de Barcelona i el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mérida.

L’11 d’agost arriba una altra gran producció musical amb Jhonetsu Passion, un espectacle de percussió japonesa; la XV Gala Benèfica de l’alzhèimer tindrà lloc el 17 d’agost i el 20 del mateix mes, el quintet de metalls Spanish Brass junt amb el cantaor Carles Dénia duen al teatre romà Mira si hem corregut terres amb música de Ramon Cardo.

Encara hi haurà més música a l’agost, ja que Asier Etxeandia i Enrico Barbaro presenten la seua banda Mastodonte el dia 22. José Carlos Plaza dirigeix una producció de Divinas Palabras, de Valle-Inclán, que compta amb María Adánez i Javier Bermejo entre el repartiment.

La programació al teatre romà la tancarà el 31 d’agost l’estrena absoluta de Bailando con Carmen, de la companyia Flamenco Sinfónica Óscar de Manuel, amb què l’espectacle recrear un dels mítics personatges de l’òpera de Bizet. El festival, com és habitual, acabarà al Port de Sagunt el 7 de setembre amb l’actuació del guanyador del festival Lampara Minera del 2019.

“Cal crear una fundació”

Malgrat el creixement de l’11% del pressupost aquest any, la participació del Ministeri de Cultura es resumeix en 10.700 euros que atorga l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i Musicals (INAEM) a l’Ajuntament de Sagunt a través de la sol·licitud d’una subvenció que es resol per concurrència competitiva.

“Cal començar a reunir-se per a fer una fundació”, ha sentenciat el director artístic del festival. La fórmula “serà complicada i seguirà un procés lent, però hauríem d’estudiar la possibilitat”, ha demanat José Vicent Martínez Luciano. “Almagro i Mérida com tenen una fundació on el Ministeri és un dels patrons tenen més facilitat per a rebre diners”, ha emfatitzat.

De moment, però, dels 463.000 euros del pressupost, el govern espanyol només aporta a través d’una ajuda al consistori 10.700 euros. “Caldria ficar-se”, ha advertit Martínez Luciano, a buscar un nou model de gestió per al Sagunt a Escena.

Comparteix

Icona de pantalla completa