La Sala Russafa alça el teló de la seua novena temporada amb una programació especial de cinc espectacles

TEDxRussafa; teatre per a xiquets i adults; música medieval + dansa contemporània, i màgia en blanc i negre són les propostes que ofereix el teatre per a enguany
9 setembre 2019 12:46h
Aquest espai se suma als centres culturals que activen la seua programació després de l'estiu i ho fa mitjançant 'Alcem el teló', una selecció de cinc activitats que del 3 al 13 d'octubre porta al seu escenari la música, la dansa i el teatre per a xiquets i adults. Imatge d'arxiu. / SALA RUSSAFA 

VALÈNCIA. La novena temporada de Sala Russafa de València ix a escena el 3 d'octubre amb la programació especial 'Alcem el teló', que inclou, entre altres propostes, TEDxRussafa; teatre per a xiquets i adults; música medieval + dansa contemporània, i màgia en blanc i negre.

Així, aquest espai se suma als centres culturals que activen la seua programació després de l'estiu i ho fa mitjançant 'Alcem el teló', una selecció de cinc activitats que del 3 al 13 d'octubre porta al seu escenari la música, la dansa i el teatre per a xiquets i adults.

La primera d'elles és A Circle In The Water, un espectacle amb música en directe i dansa que el 3 i 4 d'octubre reuneix dos grans talents a la Sala Russafa. La música en directe del segle XVI conviu amb la dansa contemporània en aquesta peça nascuda com a banda sonora de l'adaptació cinematogràfica de l'obra teatral La Estancia, de Cremen Produccions, que s'estrenarà la pròxima tardor.

Es tracta d'una compilació de temes giren al voltant de la malenconia, una emoció capaç de remoure i activar sentiments despertant una sensibilitat que en la societat del segle XXI moltes vegades sembla anestesiada.

La segona proposta és Las picardías de Molière, que el 5 i 6 d'octubre ompli d'encant l'escenari. Iria Márquez signa i dirigeix aquesta obra, que reprén personatges de Le bourgeois gentilhomme, Les dones sàvies i El misantrop, comèdies de Molière que salten del segle XVII al XX en una peça de nou encuny.

La seua suggeridora trama està ambientada en una nit d'estiu del París del 1973, coincident amb el 300é aniversari de la mort de l'autor francés. Al ritme de cançons de Françoise Hardy o Serge Gainsburg i recolzant-se en projeccions audiovisuals, avança una comèdia en la qual protagonistes d'alguns dels seus clàssics interactuen descobrint filies i fòbies, construint un fresc embolic amorós.

La producció naix d'un antic projecte de Márquez i l'estrena la formació valenciana Pànic Escènic, dins de la programació especial d'obertura de Sala Russafa.

La segona setmana d''Alcem el Teló' es dedica a recuperar els espectacles favorits dels qui van passar per les butaques del teatre la passada temporada. Així, del 10 al 12 d'octubre hi ha noves funcions de Shhhh!, guanyadora del guardó al Millor Espectacle Valencià de l'última edició dels Premis del Públic de Sala Russafa. Marian Villaescusa signa i dirigeix, amb el suport de Chema Cardeña, aquesta comèdia, que s'atreveix amb una de les paraules i malalties que més eufemismes rep: el càncer.

I, per als més xicotets, s'ha programat la versió en valencià de l'obra guanyadora de l'últim Premi de Públic de Sala Russafa al Millor Espectacle Familiar, La caverna del foc, un muntatge de la formació valenciana Dinamo Producció Teatral que proposa una aventura amb els primers pobladors de la Terra com a protagonistes.

Aquesta agenda es completa amb una mostra de programació musical de la mà de Innerlands. El 8 d'octubre a les 20.30h, la banda valenciana integrada per Paloma Grueso, Juliol Rierol, Marcos Carcelén, Rubén Torres, Santiago Álvarez, Vicente Merodio i Alfonso del Corral presenta en concert una nova etapa que ha materialitzat en el seu últim disc, Amar Nacer.

Després de la presentació de la temporada, a l'octubre arranca el XIX Cicle de Companyies Nacionals de Sala Russafa, que fins al 8 de desembre oferirà 11 propostes per a xiquets i adults de companyies vingudes de diferents punts del país. La primera és l'estrena al País Valencià de Macbeth. Yo no me voy a morir. Del 18 al 27 d'octubre pot veure's aquest curiós acostament del director i dramaturg Jorge Eines al clàssic de Shakespeare, que hi arriba després d'haver sigut posat en peus a Buenos Aires el 2017 per part d'una companyia argentina, amb gran acolliment de la crítica.

El teatre acollirà una jornada de les xarrades TEDx

Al costat d'aquesta programació escènica, el teatre acull una jornada de les famoses xarrades TEDx. El 17 d'octubre, de 19.30h a 22.30h, el barri de Russafa es converteix en espai de reflexió per a cinc ponents entre els quals ja s'ha confirmat Sonia El Hakim, analista, investigadora, formadora i consultora en Comportament No Verbal.

També participarà Emilio Vesica, fundador de l'associació valenciana Bioagradables, coordinador de projectes de conservació i sensibilització ambiental. I la dramaturga Marian Villaescusa, que tornarà a pujar-se a l'escenari de Sala Russafa, aquesta vegada com a ponent. A aquestes veus se sumaran unes altres, i una actuació que completa una vetlada animada per la curiositat, el coneixement i la creativitat.

A l'octubre, el teatre de Russafa suma altres dues propostes escèniques per a tota la família, a més de la Campanya Escolar que organitza, com cada temporada. Els dies 19 i 20, la formació andalusa La Fosa i OriolO fan un divertit repàs a la història de la creativitat humana en La primera obra de art. Grans artistes, populars quadres i famoses tècniques van teixint aquest muntatge per a espectadors a partir de quatre anys, que defensa la imaginació i la capacitat de crear per damunt de tot. Els seus protagonista són el clown Oriol Boixander, col·laborador de Comediants; Leo Basi, i una de les joies europees, el Circ Roncali, que combina la pantomima, els malabars, la interpretació musical, el ball i fins a la màgia en una particular posada en escena carregada d'humor.

Finalment, el 26 i 27 d'octubre el Mag Black i el Mag White ofereixen una espectacular sessió de prestidigitació en blanc i negre. Paco Santofimia i José Manuel Rodrigo van començar la seua marxa conjunta el 2011 en la formació andalusa Produccions Avanti.

next