Sánchez reitera el compromís de reformar el finançament autonòmic en el primer any de legislatura

El candidat a la Presidència recorda que "no és legalment possible plantejar cap fórmula de compensació" sense haver establit primer un govern
7 agost 2019 17:05h
Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dimecres amb Felip VI. / ISAAC BUJ, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que hi ha autonomies i ajuntaments que necessiten "certesa i predictibilitat" en relació "als objectius de dèficit, de deute públic i, sens dubte, també quant als ingressos públics" per a avançar en els seus comptes.

En declaracions als mitjans després del seu habitual despatx d'estiu amb el rei Felip VI, Sánchez ha afegit que amb un govern en funcions "no és legalment possible plantejar cap fórmula de compensació" a les autonomies, per la qual cosa ha demanat al PP i a Ciutadans que "siguen conscients" de la situació.

No obstant això, ha insistit que "un dels primers compromisos i prioritats" de l'executiu espanyol serà "renovar el finançament autonòmic i local", com es va anunciar en una trobada a València amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i dirigents de Compromís.

Cal recordar que el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, també va informar que el primer reial decret seria el de liquidació de les bestretes a compte perquè les autonomies puguen disposar de tresoreria.

"Tenim el compromís d'escometre en el primer any de la legislatura una reforma del finançament amb una proposta del govern, cosa que no havia sigut possible enguany per raons òbvies de majories, i, en temps de l'expresident del govern Mariano Rajoy, perquè no van voler, malgrat que el model fa temps que va caducar", va ressaltar el ministre.

next