Sánchez dona per trencada la negociació amb Podem i acusa Iglesias de fer una consulta per a justificar el 'no' 

El líder del PSOE assegura que va oferir l'entrada al govern d'independents de l'entorn de Podem però que Iglesias va rebutjar l'oferiment 
15 juliol 2019 09:51h
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han mantingut diverses reunions, sense èxit, per a intentar arribar a un acord de govern. / JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

MADRID. El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha donat per trencades les negociacions amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, per a la investidura. La raó, la consulta convocada per Iglesias entre la militància per a fixar la posició del partit respecte a la investidura de Sánchez; una maniobra que, segons el líder socialista, busca "justificar per segona vegada" un 'no' a la investidura.

Sánchez ha recordat que després del mes de juliol "la seua candidatura decau" i ha assegurat que "les ofertes [que li ha fet] a Iglesias" van caducar divendres quan aquest va convocar la consulta. Segons el president en funcions, durant la seua conversa telefònica del passat dijous va oferir a Iglesias l'entrada de ministres de perfil tècnic de l'entorn de Podem, però aquest va rebutjar l'oferiment.

Sánchez ha insistit a tancar la porta a l'entrada d'Iglesias en aquest executiu adduint a la "cohesió" necessària aquesta legislatura per a afrontar els diferents reptes polítics que té per davant l'estat espanyol, entre els quals ha citat la resolució del conflicte català. 

En una entrevista a la SER s'ha mostrat "sorprés i una poc frustrat" per la convocatòria de la consulta de Podem sobre si les seues bases volen, o no, un govern de coalició. Segons el líder del PSOE, la convocatòria de la consulta implica que les negociacions "estan trencades" perquè Iglesias no es mou d'una "posició maximalista". "Iglesias està utilitzant aquesta consulta trucada per a justificar una votació contrària a la meua investidura", ha dit 

Sánchez ha recordat que la consulta "no recull" la proposta del PSOE, perquè en la seua conversa "li va oferir la incorporació de determinades persones de Podem amb qualificació per a poder liderar alguns departaments al Consell de Ministres". "Ell va dir que no i en una entrevista a TVE va qualificar d'idiotesa la proposta", ha sentenciat Sánchez, que considera que la resposta d'Iglesias és "una ruptura unilateral" de les converses i una "mascarada gran d'Iglesias per a justificar per segona vegada" un 'no' a la seua investidura com a president del govern espanyol.

Preguntat per si tanca la porta a l'entrada d'Iglesias al govern com a vicepresident, Sánchez ha afirmat que a ell "no li agraden els vetos" però "tampoc les imposicions". "Jo sempre he tingut molts dubtes que Iglesias s'incorporara al meu govern perquè els dos som líders de formacions polítiques que tenim enormes diferències sobre temes d'enorme vigència a la legislatura, com ara la qüestió catalana". Malgrat que no és la seua opció, ha dit: "El meu deure és tindre en compte l'aplicació del 155; tant de bo no l'haja d'aplicar", ha conclòs. 

Nova ronda de telefonades

Sánchez ha anunciat que posarà en marxa una nova ronda de telefonades als partits de l'oposició i ha recordat a Casado i Rivera que, malgrat que estan al seu dret de votar 'no' a la investidura, amb el seu vot no estarien donant cap "alternativa", perquè aquesta no existeix. 

Per això els ha demanat que es "miren a l'espill" i assumisquen la seua "responsabilitat" si volen que la investidura no depenga de les forces independentistes. "Són dos partits polítics que diuen que volen fer pactes d'Estat, i probablement el primer pacte d'Estat és que hi puga haver govern en aquest país", ha sentenciat Sánchez. 

next