Sánchez: "Modularem la resposta en funció de l'actitud dels responsables polítics de Catalunya"

El president en funcions del govern espanyol crida Torra i el seu govern a "condemnar sense excuses ni pal·liatius l'ús de la violència" 
16 octubre 2019 21:00h
Sánchez ha assegurat que "hi ha doctrina per a aplicar el 155". / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres a la nit que l'executiu "modularà la seua resposta en funció de l'actitud dels responsables polítics de Catalunya". Així mateix, ha cridat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la resta del seu govern a "condemnar sense excuses ni pal·liatius l'ús de la violència".

En aquest sentit, ha afirmat que "hi ha doctrina per a aplicar l'article 155", però que "és molt important que els violents i aquells que emparen aquests violents siguen conscients que trobaran la moderació [del govern espanyol] com a forma de fortalesa". "No sobreactuarem: serem ferms i proporcionals", ha afegit.

El president ha insistit que "el govern considera tots els escenaris", però que respondrà d'acord amb els criteris de "fermesa democràtica", "unitat dels partits polítics" i "proporcionalitat en la resposta". A més, en qualsevol cas, ha de ser d'acord amb "la unitat d'acció amb totes les forces polítiques disposades de garantir l'ordre constitucional". Val a dir que Sánchez ha realitzat aquestes declaracions després d'haver-se reunit amb Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera a la Moncloa.

Sánchez ha assegurat que durant els últims dies s'ha "assistit a la manifestació pacífica de persones descontentes", però també "al desplegament de grups perfectament organitzats decidits a alterar l'ordre amb accions violentes". "Res a objectar a qui es manifesta pacíficament, és més, és responsabilitat dels poders públics garantir el seu dret a fer-ho", ha dit.

"El legítim dret a manifestació emparat en l'article 21 de la Constitució ha de garantir-se, però no hi ha causes o ideals que emparen l'ús de la violència en una democràcia com l'espanyola", ha afegit. "Tenen el suport del conjunt de la ciutadania perquè són garants d'allò més valuós, els drets civils", ha afirmat al respecte.

"L'única esperança dels grups violents és que cometem erros, és veure'ns exaltats i dividits. Ens volen exaltats per a caure en les seues provocacions i entrar en una espiral violenta", ha assegurat.

next