Sánchez emplaça el PP i Ciutadans a abstindre's i demana a Iglesias que facilite un govern progressista

El secretari general del PSOE demana al líder de Podem que "reflexione" i que "no impedisca un executiu socialista"
11 setembre 2019 13:58h
El president espanyol ha mantingut un últim enfrontament amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. / EDUARDO PARRA EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres al líder de Podem, Pablo Iglesias, que "reflexione", que "no porte el país a eleccions" i que "no facilite el govern de la dreta i impedisca que hi haja un executiu socialista". 

Així s'ha mostrat Sánchez durant la sessió de control a l'executiu espanyol, on ha insistit a demanar als líders del PP i de Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, que s'abstinguen per a permetre que l'Estat dispose d'un executiu que no estiga en funcions. Sánchez ha aprofitat també l'ocasió per a qualificar d'"hipòcrita" Rivera, per presentar-se com un partit regenerador quan, a l'hora de la veritat, ha acabat facilitant governs amb la ultradreta.

Sánchez ha demanat a Casado que siga "coherent" i que, tenint en compte queno vol una repetició electoral, s'abstinga per a impedir la convocatòria automàtica d'eleccions per al 10 de novembre. A Rivera li ha recordat que abans de poder abordar, per exemple, l'aplicació del 155 que demana en les seues intervencions caldria que l'Estat disposara d'un executiu en actiu i no d'un en funcions.

El president espanyol ha mantingut un últim enfrontament amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, que li ha retret que haja faltat als compromisos adquirits durant la negociació de la investidura al mes de juliol. "Tinc la sensació que quan va proposar aquest govern de coalició no ho deia seriosament", ha dit Iglesias, perquè "el lògic seria que la proposta que va fer, una vegada va fer el veto, es mantinguera". En aquest marc, Iglesias ha advertit Sánchez que "hi ha coses més importants que la ideologia o la coherència d'un president, i  és la seua paraula".

Sánchez, per contra, ha assegurat que el PSOE va fer cinc propostes a Podem des del 28 d'abril. "Vaig proposar un govern de coalició, vam acceptar Irene Montero com a vicepresidenta i vam oferir diversos ministeris", ha dit, però Podem "ha rebutjat tot això, i el PSOE al mes d'agost i setembre ha plantejat un programa". Segons Sánchez, el PSOE "ha respectat profundament Podem" i ara cal que Iglesias "reflexione, no porte el país a eleccions i no facilite el govern de la dreta impedint que hi haja un govern del PSOE".

next