Diari La Veu del País Valencià
Sánchez s’enfronta a la investidura sense l’acord tancat amb el seu hipotètic soci de govern

VALÈNCIA. La primera jornada del debat d’investidura del candidat Pedro Sánchez comença sense saber si hi ha acord o no entre el PSOE i Unides Podem. Les negociacions d’última hora no han cristal·litzat, de moment, en un acord que possibilite un executiu de coalició i, per tant, Pedro Sánchez sols té assegurats de moment els vots del seu grup parlamentari.

La petició de Podem d’ocupar una Vicepresidència i algun ministeri amb competències sobre les polítiques socials del govern espanyol sembla ser de moment el principal escull de la negociació. El PSOE, segons fonts coneixedores de les converses, hauria proposat una vicepresidència ‘testimonial’, sense competències. Aquesta oferta hauria sigut descartada pel partit que dirigeix Pablo Iglesias.

Fonts del partit de Pablo Iglesias s’estan queixant que, tot i el “bon to” de les converses, els socialistes només els han oferit “responsabilitats simbòliques”. “El que ens transmeten és que no estan disposats a compartir el govern. Es neguen a compartir ni un sol ministeri des dels quals poder desenvolupar polítiques com l’increment del salari mínim a 1.200 euros, les escoles de 0 a 3 anys, desenvolupar polítiques d’igualtat, baixar les taxes universitàries, potenciar la recerca, baixar la factura de la llum, mesures contra l’emergència climàtica o mesures de justícia fiscal com l’impost a la banca per a recuperar el rescat”, lamenten fonts de Podem.

L’inici del debat sense acord no suposa, però, una nova investidura frustrada de Pedro Sánchez –l’any 2016 ja no va aconseguir el suport del Congrés–. El PSOE i Podem tenen temps fins al dijous, 48 hores després de la primera votació, per a arribar a una entesa. Si no hi ha sorpresa majúscula, la investidura de Sánchez sembla abocada a la segona votació, en la qual només necessitaria de la majoria simple per a revalidat com a president del govern espanyol.

En aquesta primera jornada de debat i a partir de les 12.00 hores, el candidat socialista a la Presidència, Pedro Sánchez, exposarà el seu programa de govern sense limitació de temps. Ja de vesprada la resta de forces fixaran posició i hi intervindrà primer el partit amb més representació.

Les claus del debat d’investidura

El pas enrere que Pablo Iglesias va fer divendres anunciant que renunciava a formar part del Consell de Ministres va obrir la porta a l’acord que fa possible una investidura aquest dijous.

El ple comença aquest dilluns al migdia amb el discurs del president espanyol en funcions al matí sense límit de temps i continua a les 16.00h amb les intervencions dels líders del PP, Ciutadans, Podem i Vox.

Cada grup parlamentari disposarà d’un torn de paraula de 30 minuts i el candidat pot respondre conjuntament o un a un sense límit de temps, fet que donarà dret a un torn de rèplica dels portaveus de 10 minuts i, si hi ha una nova intervenció del president espanyol en funcions, 3 més de contrarèplica.

Previsiblement, ERC intervindrà dimarts a les 9.00h. Seguiran el PNB, Junts per Catalunya, Bildu, CC, Na+, Compromís, PRC i, finalment, tancarà el debat el grup socialista.

El ple s’allargarà previsiblement fins a mitja vesprada, quan es produirà la primera votació d’investidura, que serà pública i per crida de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Segons el reglament del Congrés, en aquesta primera votació el candidat ha de ser elegit per majoria absoluta. Com que no es preveu que Sánchez obtinga aquesta majoria absoluta, Batet convocarà una nova votació al cap de 48 hores; això és, dijous a la mateixa hora en què s’haja produït la primera. Serà aleshores quan Sánchez podrà ser investit si aconsegueix més ‘sí’ que ‘no’.

En mans dels independentistes

Malgrat l’acord amb Podem, calen altres formacions. El fet que el PP i Ciutadans ja hagen anunciat el seu ‘no’ situa la investidura en mans de formacions nacionalistes i independentistes.

Sánchez ja pot comptar amb el suport del PRC i de Compromís, però haurà de lligar també el ‘sí’ del PNB i aconseguir com a mínim l’abstenció d’ERC, que ja ha avançat que no té intenció de bloquejar la investidura, o de JxCAT, que s’inclina més pel ‘no’. Bildu, per la seua banda, té un acord programàtic amb ERC que fa que ambdues formacions voten en el mateix sentit.

Comparteix

Icona de pantalla completa