Sandra Gómez acorda amb els propietaris del Teatre Escalante recuperar l'edifici si guanya les eleccions

La sala està clausurada des del 2017 després que s'ensorrara una part del sostre i es declarara la fi de la seua vida útil
17 maig 2019 17:01h
Gómez usarà subvencions de la Diputació, de la Generalitat i de l'Estat per a recuperar l'edifici, que està declarat "inservible" per a acollir espectacles. / PSPV

VALÈNCIA. La candidata socialista a l'Alcaldia de València, Sandra Gómez, s'ha compromés, si els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig ho permeten, al fet que la Sala Escalante albergue l'Escola Municipal de Teatre, de manera que es convertiria "en el primer centre d'investigació teatral a Espanya".

El Teatre Escalante ha sigut una de les noticies negatives d'aquesta legislatura després que el 2017 caiguera una part del sostre de l'edifici i els tècnics certificaren que l'immoble havia arribat a la fi de la seua vida útil. La sala es va tancar i, des d'aleshores, l'àrea de Teatre de la Diputació de València ha seguit programant i fent produccions traslladant-se cada certs mesos a diferents espais públics i privats de la ciutat.

Durant els últims anys, tant l'àrea de Teatre, encapçalada fins fa poc per l'actual diputada a les Corts, Rosa Pérez Garijo, com el diputat de Patrimoni de la Diputació de València, el socialista José Ruiz, han mantingut un tira i arronsa sobre la possibilitat que la corporació comprara l'edifici –propietat del Patronat de la Joventut Obrera– i que es duguera a terme la rehabilitació de l'edifici. De fet, Ruiz va arribar a afirmar categòricament que "el contenidor Escalante és inservible", tal com "diu l'informe dels tècnics".

L'elevat cost de la compra i recuperació –que va arribar a xifrar-se entre els 6 i els 9 milions d'euros– va fer que la Diputació de València descartara la compra i començara la recerca d'un nou espai per a dotar el Teatre Escalante d'una seu fixa. L'objectiu no s'ha produït en aquesta legislatura i la diputada de Teatre va haver de renunciar a la seu fixa, però no al projecte Teatre Escalante –el programa de produccions teatrals adreçades al públic infantil i juvenil–, que s'ha consolidat malgrat la itinerància i fins i tot ha incrementat espectadors.

Amb la mesura de recuperació anunciada per Sandra Gómez aquest divendres, els socialistes pretenen "mostrar el seu suport a les arts escèniques, i defensar el patrimoni valencià i els projectes culturals adreçats a la formació en edats primerenques", ha assenyalat el partit en un comunicat.

Gómez ha subratllat el "valor patrimonial inqüestionable" de la sala i ha promés que acollirà l'Escola Municipal de Teatre, així com que es convertirà en el primer centre d'investigació teatral infantil i juvenil de l'Estat. A més, serà pioner en els estudis tant escenogràfics com pedagògics i de dramatúrgia en aquesta especialitat. "És important la defensa del nostre patrimoni, així com els projectes culturals que inicien la formació des de les edats més primerenques. Amb aquest impuls volem donar suport de manera ferma a les arts escèniques i a tot el seu llegat per a aquesta ciutat", ha defensat Gómez.

Gómez ha mostrat la seua disposició per a recuperar, de la mà d'ajudes i subvencions de la Diputació de València, de la Generalitat i de l'Estat, "aquells edificis que tenen un valor cultural per a la nostra ciutat i un relat de la ciutat, com és l'Escalante, que representa a la perfecció aquests dos conceptes".

La candidata socialista ha agraït la col·laboració dels propietaris de la sala, el Patronat de la Joventut Obrera, per a poder implementar aquest projecte; "una proposta que posa en valor tot el potencial cultural de la ciutat".

Al seu torn, el president del Patronat, José Luis Ferrando, ha agraït la proposta de la candidata a l'Alcaldia, ja que espera "que els xiquets i xiquetes puguen somiar en aquest teatre, i també que els majors puguen continuar venint a la Sala Escalante per a contemplar obres com les que s'han realitzat al llarg dels anys".

next