Un sanitari d'urgències rebutja atendre una pacient que parlava valencià al crit de "¡Viva España!"

Quan la pacient de Sant Vicent del Raspeig va informar els sanitaris que sa mare havia demanat l'ambulància, un d'ells va inquirir-li: "¿Qué dice? Hábleme en castellano"
31 juliol 2019 11:36h
Els fets han ocorregut a Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí). / IMATGE D'ARXIU 

VALÈNCIA. Plataforma per la Llengua del País Valencià ha denunciat un nou cas de discriminació lingüística ocorregut a Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí). Segons el relat de l'organització, el mes de juny la mare d'Irene G. va avisar una ambulància del servei d'urgències mèdiques 112 en la localitat. Quan Irene va acostar-se als sanitaris per informar-los que havien sigut requerits per sa mare, el sanitari va inquirir-li: "¿Qué dice? Hábleme en castellano".

Quan Irene va continuar parlant en valencià, va mostrar al sanitari la seua incredulitat: "Si no m'entén, per què em contesta a tot el que li dic? A més, em fa mal el cor i tinc ansietat". Segons explica la Plataforma, el sanitari no va oferir cap mena d'atenció a la pacient i, a més, va cridar: "¡Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!".

Segons afirma l'organització en defensa dels drets lingüístics, "aquest nou cas de discriminació se suma a la llarga llista de casos de valencianofòbia que la Plataforma per la Llengua del País Valencià ha denunciat. Fa sols unes poques setmanes, la Plataforma per la Llengua denunciava el cas del pacient a qui van negar atenció sanitària perquè parlava valencià a Beniparrell i donava suport al repartidor il·licità a qui la Policia Nacional va aplicar la Llei mordassa pel fet d'adreçar-s'hi en valencià".

Assegurar la competència lingüística

En un context en què la consellera de Justícia valenciana, Gabriela Bravo, va declarar que, "entre una bona atenció sanitària i exigir el títol de valencià, s'ha de garantir la salut del ciutadà", la Plataforma pensa que "queda una altra vegada clar que l'única manera de garantir la salut dels ciutadans valencians és assegurar la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic en la sanitat pública". 

En aquest sentit, recorda que "organitzar activitats formatives per tal de garantir els drets lingüístics dels valencians és un deure legal que figura en la disposició addicional segona del Decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat".

A més a més, considera que aquest sanitari va manifestar uns prejudicis lingüístics impropis d'un treballador del sector públic de la Generalitat Valenciana" i li recomanen "fer un curset de valencià". Així mateix, també consideren necessari que la Conselleria "informe el sanitari sobre els drets lingüístics del poble valencià i que s'elabore un protocol a fi d'evitar que aquestes situacions es tornen a repetir".

D'altra banda, recorda que l'article 9 de l'Estatut d'Autonomia del 2006 proclama que els valencians tenen dret a "adreçar-se a l'Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua emprada", i que l'article sisé afirma que tothom té dret a usar el valencià, que "la Generalitat garantirà l'ús normal i oficial de les dos llengües" i que "ningú no podrà ser discriminat per raó de llengua". 

En el mateix sentit, l'article cinqué de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià explicita que "l'Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d'usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l'ús normal, la promoció i el coneixement del valencià". Finalment, l'article 54.11 del text refós d'una norma legal estatal, l'Estatut de l'empleat públic, preveu que els funcionaris "han de garantir l'atenció al ciutadà en la llengua que sol·licite sempre que siga oficial al territori".

Finalment, també destaca que "les obligacions lingüístiques es mantenen independentment que siga l'Administració qui preste els serveis directament o els externalitze en una altra empresa", segons estableix l'article 16 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que versa: "Les empreses de caràcter públic, així com els serveis públics directament dependents de l'Administració, han de garantir que els empleats que tenen relació directa amb el públic tinguen el coneixement suficient del valencià per a atendre amb normalitat el servei que els és encomanat". 

next