Sanitat acredita de forma immediata més de 20.000 infermers per a prescriure medicaments

La Conselleria estima que la mesura reduirà la despesa farmacèutica i disminuirà la pressió sobre els centres d'assistència primària
1 juliol 2019 14:11h
El personal d'infermeria haurà de tindre almenys un any d'experiència professional per a dispensar medicaments. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha signat una resolució per a acreditar als infermers que desenvolupen la seua activitat en el sistema públic valencià de salut per a la indicació, l'ús i l'autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà.

Amb aquesta mesura, dins del marc estratègic del Ministeri de Sanitat per a impulsar l'actualització de l'Atenció Primària, el País Valencià es converteix en la segona autonomia amb major nombre de professionals acreditats per a la prescripció, per darrere d'Andalusia, destaca la Generalitat en un comunicat.

El requisit per a acreditar la competència en prescripció a aquests professionals és que tinguen una experiència professional mínima d'un any. La base de dades de la Conselleria reflecteix que actualment hi ha més de 20.000 els infermers de centres públics que ja fa més d'un any que estan en institucions sanitàries.

Davant aquesta situació, la titular de Sanitat entén que agilitar el procediment d'acreditació amplia les competències d'Infermeria i que això redundarà en un major control de la medicació dels pacients. "Es guanya en seguretat, es redueixen l'automedicació i els efectes secundaris dels fàrmacs, i disminuirà la despesa farmacèutica", ha asseverat.

Un altre dels objectius de l'acreditació dels infermers és que disminuïsca la pressió assistencial als centres d'Atenció Primària, a més que es reduïsca la despesa sanitària en permetre un major control de l'ús dels medicaments per part d'aquests professionals, que tenen un contacte més freqüent i directe amb els pacients". Segons Barceló, això "ha ocorregut als països que ja han implantat aquesta mesura".

Per a aconseguir-ho, la Conselleria ha posat en marxa la tramitació d'un decret que regularà el procediment d'acreditació per a tots els infermers que no siguen acreditats ara: els qui desenvolupen la seua activitat en el sistema sanitari privat i els que no hagen aconseguit el requisit de l'experiència mínima d'un any en el moment de la publicació de la resolució.

Per a ser acreditats en la indicació, ús i autorització de medicaments i productes sanitaris d'ús humà, el Reial Decret 954/2015, de 23 d'octubre, del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, preveu igualment l'opció de realitzar un curs de formació específic.

A aquest efecte, Sanitat Universal i Salut Pública ha contactat ja amb totes les universitats valencianes perquè puguen oferir un curs de formació als infermers recentment graduats, que serà acreditat per l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES), la qual cosa a la llarga podrà evitar l'exigència de l'any d'experiència professional.

next