Sanitat activa per a aquest divendres l'alerta per calor alta en 14 comarques

Les temperatures podrien superar els 39 graus durant aquesta jornada
28 juny 2019 11:17h
Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia; també, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars, i protegir-se el cap amb una gorra o un barret. / EFE

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ha activat per a aquest divendres l'alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39 graus) en zones de 14 comarques. Així mateix, la previsió per a aquest dissabte és que es mantinga l'alerta en algunes d'aquestes comarques. 

Les zones climatològiques en alerta per calor corresponen a zones de les comarques de l'Alcalatén, els Ports, l'Alt Maestrat, el Baix Maestrat, la Plana Alta, la Plana Baixa, l'Alt Millars, la Vall d'Aiora, l'Alt Palància, el Camp de Morvedre, el Camp de Túria, el Racó d'Ademús, la Serrania i la Plana d'Utiel-Requena. Els municipis compresos en cada zona es poden trobar en la web del CEAM.

Recomanacions davant la calor 

A causa d'aquest augment de temperatures, s'han activat les mesures per a transmetre les recomanacions amb l'objectiu de previndre els efectes de la calor en la salut i, especialment, en els col·lectius més vulnerables, és a dir, les persones majors, els malalts crònics, les persones socialment aïllades, les persones que treballen en ambients exposats a la calor i els xiquets. 

Així, es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia; utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars, i protegir-se el cap amb una gorra o un barret.

Dins de casa, s'aconsella abaixar les persianes i els tendals de les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la llar. 

Finalment, s'insta la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga set. També s'ha d'evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna. Pel que fa al menjar, cal evitar els plats copiosos i calents, i decantar-se per plats freds, fruites i verdures fresques. 

La Conselleria de Sanitat disposa d'una pàgina web en què s'inclouen aquestes recomanacions.

Alertes sobre els nivells de calor 

Des del CEAM, diàriament s'estableix un mapa de risos durant tres dies consecutius en el qual s'indica el nivell de temperatura en les 28 zones termoclimàtiques que hi ha establides al territori valencià. En aquest mapa s'indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem), que marcarà una sèrie d'actuacions i intervencions en salut en funció del risc. 

next