Sanitat confirma que no s'han comercialitzat els lots d'omeprazol que han generat el brot d'hipertricosi

La consellera ha assegurat que quan s'activen aquestes alertes saben en quina farmàcia s'estan despatxant els medicaments per a retirar-los "immediatament"
28 agost 2019 16:50h

VALÈNCIA. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha confirmat que no s'han comercialitzat al País Valencià els lots del fàrmac omeprazol que ha generat una malaltia caracteritzada pel creixement de pèl per tot el cos (hipertricosi), també coneguda com a 'síndrome del llop' i que ha afectat tres menors valencians.

Barceló ha informat aquest dimecres als periodistes en la seua visita a Gandia que es tracta d'"una segona alerta" i que els xiquets que han rebut aquest tractament, "estan tenint un seguiment per part dels seus pediatres" però es desconeix el seu estat actual.

La consellera ha explicat que "quan s'activen aquestes alertes sabem en quina farmàcia i en quines oficines s'estan despatxant eixos medicaments per a, automàticament, activar el protocol que obliga a retirar-los immediatament".

En un comunicat, Sanitat ha explicat que els lots d'omeprazol retirats per l'Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris "són lots de principi actiu dedicats a l'elaboració de fórmules magistrals d'ús humà i veterinari, no únicament i estrictament per a nadons".

La hipertricosi, que ha afectat un total de 17 xiquets en tota Espanya, 10 procedents de Cantàbria, 4 d'Andalusia i 3 del País Valencià, s'ha produït a causa d'un error de l'empresa Farma-Química Sud SL, de Màlaga, que va comercialitzar minoxidil (un fàrmac per a l'alopècia) en lloc d'omeprazol (un protector estomacal).

next