Sanitat detecta un nou cas de legionel·la a Xiva

Dos residents de la urbanització de Calicanto estan afectats per la malaltia
23 maig 2019 16:57h
Després de confirmar-se aquest segon cas, s'han posat en marxa totes les mesures necessàries i s'ha actuat d'acord amb els protocols establits. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. La Direcció General de Salut Pública de la Generalitat ha confirmat un nou cas de legionel·la a la urbanització de Calicanto, al terme de Xiva, que se suma al detectat en la mateixa zona fa dues setmanes.

El nou cas és el d'un home de 65 anys, resident a Calicanto i sense antecedents de viatges en el període d'incubació, que va començar a presentar símptomes el passat dissabte, 18 de maig, i que va ingressar aquest dimecres a l'hospital de Manises, on roman estable, segons un comunicat de la Conselleria de Sanitat.

Un altre home, també resident en aquesta zona, ja va ser ingressat el 12 de maig a l'hospital de Manises per una pneumònia per legionel·la i va ser donat d'alta el 16 de maig. 

Segons fonts de la Conselleria de Sanitat, des que es va tindre coneixement del primer cas en la mateixa zona la Direcció General de Salut Pública ha mantingut la vigilància sobre potencials casos en la zona i sobre altres factors potencialment relacionats –els proveïments d'aigua–. Per això, es van intensificar el nombre de mostres i registres analítics.

A més, des del Centre de Salut Pública de Manises es va comprovar que els nivells de clor en aigua registrats per l'empresa gestora de proveïment d'aigua eren correctes i es van prendre mostres d'aigua en la xarxa de distribució, que van donar amb un resultat correcte dels nivells de clor.

Després de confirmar-se aquest segon cas, s'han posat en marxa totes les mesures necessàries i s'ha actuat d'acord amb els protocols establits. En concret, aquest dijous ja s'han pres mostres d'aigua per a la determinació de legionel·la i s'han realitzat mesuraments de clor als domicilis dels afectats. També s'han pres mostres d'aigua en la xarxa de distribució.

A més, s'ha comunicat a l'empresa gestora que mantinga els nivells de clor lliure residual en la xarxa entre 0,8 i 1,2 mg/l, és a dir, s'ha realitzat una hipercloració de l'aigua.

Així mateix, des de Salut Pública es comprovarà l'existència de possibles instal·lacions de risc de legionel·la no censades en la zona de risc, així com qualsevol altra circumstància que puga relacionar-se amb la situació. 

Segons Sanitat, gràcies a les mesures normatives i de control, la incidència de legionel·la al País Valencià "ha disminuït molt notablement en els últims anys". Així i tot, cada any es registren entre 2 i 3 casos de legionel·la per cada 100.000 habitants, tot i que en la seua immensa majoria "són casos aïllats". L'agost del 2017 es va produir un brot de legionel·la en aquesta mateixa zona de Calicanto; una persona va morir i cinc més van resultar afectades.

next