Sanitat eleva a 31 les intoxicacions detectades entre comensals del RiFF

La conselleria va remetre mostres d'aliments a l'Institut Nacional de Toxicologia perquè les analitzaren després de la mort d'una clienta
5 març 2019 17:04h
El restaurant RiFF estarà tancat fins que s'esclarisca la mort d'una comensal. / EFE

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat ha elevat a 31 els casos d'intoxicació alimentària detectats entre els clients del restaurant RiFF de València entre el 12 i el 16 de febrer. Fonts d'aquest departament de la Generalitat han informat a Efe que fins a aquest dimarts, 5 de març, han sigut enquestats 137 comensals que van dinar o sopar al restaurant durant eixes dates.

Les mateixes fonts han indicat que estan a l'espera de conéixer els resultats de les mostres d'aliments remeses a l'Institut Nacional de Toxicologia. Per això, han afegit, encara no és possible confirmar la causa de la toxiinfecció ocorreguda al restaurant.

La investigació arran de la mort d'una comensal del restaurant RiFF continua activa. La Conselleria de Sanitat tracta d'esclarir les causes de la defunció, el 17 de febrer, d'una dona de 46 anys que va morir després d'haver menjat en aquest establiment de València. També el seu marit i el seu fill presentaven símptomes de toxiinfecció alimentària.

La defunció de la clienta d'aquest restaurant amb una estrella Michelin està sent investigada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de València

Restaurant tancat fins que es coneguen els motius de la toxiinfecció

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va assegurar la setmana després de la defunció que el restaurant continuaria tancat fins que se sabera "totalment i amb certesa" quina és la causa de la defunció i "les mesures que s'hagen d'adoptar".

Així ho va indicar, a preguntes dels mitjans, després d'una visita a la reforma integral de la Sala de Pediatria de l'Hospital Clínic de València i mantindre una reunió amb l'equip directiu. L'últim balanç de la Conselleria de Sanitat revelava que fins al 22 de febrer s'havien detectat 30 casos d'intoxicació, en els quals s'incloïen els tres membres de la família.

En aquell moment, la Conselleria havia entrevistat 82 persones que van menjar al restaurant entre el 13 i el 16 de febrer, segons va informar Sanitat. Les persones afectades van patir diarrea i vòmits durant vora 24 hores però la simptomatologia era lleu i amb bona evolució.

En una trobada informativa dimecres 20 de febrer al matí, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, només va parlar de 14 afectats els dies previs –més 7 i el matrimoni i el fill, diumenge–. Així, va explicar que els tècnics de Salut Pública han mantingut reunions amb clients del restaurant dels dies 16, 17 i 18 de febrer "per a poder discernir si cap d'ells també ha patit algun tipus d'intoxicació". Per això, s'havien enquestat 17 persones, de les quals 14 "tenien algun símptoma molt lleu, mentre que la resta estaven bé".

"Era important saber si les persones que van acudir al restaurant el 16, 17 i 18 en algun moment també van presentar simptomatologia i sembla que part d'elles sí que en presenten", va descriure, si bé va remarcar que "eixes 14 persones es van trobar en algun moment amb certes molèsties però lleus; no hi ha res més concret".

Barceló també va informar que els inspectors han passat un formulari als treballadors del restaurant i que dos d'ells "no presenten cap mena d'incidència". "Queda mantindre entrevistes amb set més", va afegir. A més, juntament amb l'Institut de Medicina Legal s'ha gestionat la recollida de mostres d'aliments, que ja han sigut remeses a l'Institut Nacional de Toxicologia perquè les analitze. 

Prudència mentre dure la investigació

Preguntada sobre la causa de la possible intoxicació, la consellera va remarcar que "haurem d'esperar a l'informe de toxicologia de Madrid per a saber si hi ha alguna relació directa entre el fatal desenllaç i els productes que es van servir". Barceló va apel·lar a la prudència, "perquè no sabem tampoc si la defunció d'eixa persona és una causa directa o li va provocar un estat que la va dur després al desenllaç". "És complex parlar mentre no tinguem totes les dades", va reiterar. 

La consellera també va apuntar que caldrà esperar l'informe de toxicologia per a saber quin tipus de responsabilitats cal assumir i qui ha de fer-ho. "En aquestos moments és molt difícil determinar quin serà el context judicial, si és que es judicialitza. Des de la Conselleria estem fent l'únic que podem fer davant d'una defunció, el que estem fent des de Salut Pública", va assegurar.

Sobre l'activitat del restaurant, va afirmar que "haurà d'estar tancat mentre actue Salut Pública per a recollir mostres i dur a terme tota la inspecció sanitària". "No es podria permetre que estiguera obert", va asseverar. Amb tot, va palesar que "van enviar ahir [per dimarts 19 de febrer] un comunicat i ells mateixos van decidir tancar". 

next