Diari La Veu del País Valencià
Sanitat va detectar 22 nous casos de mutilació genital femenina el 2018

VALÈNCIA. El personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va diagnosticar 22 casos de Mutilació Genital Femenina (MGF) l’any 2018. La detecció dels casos es va realitzar, principalment, mitjançant els serveis d’Atenció Primària, com són les unitats de medicina general, pediatria, matrones o centres de salut sexual i reproductiva, entre d’altres.

Dels nous casos detectats al llarg del 2018, set corresponen a xiquetes menors de 16 anys. Dos d’aquestos casos han sigut comunicats a la Fiscalia de Menors. També s’han establit 19 alertes a Treball Social per a seguiment de casos en els quals s’ha determinat que la menor pot estar en risc de ser sotmesa a una mutilació genital femenina.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha manifestat aquest dimecres, coincidint amb el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que “la prevenció de nous casos i l’accés a la reconstrucció genital continuen sent els dos grans reptes als quals ens enfrontem les institucions sanitàries”.

Línies d’actuació per a la prevenció

Des que el 2016 es va elaborar el Mapa de risc de la mutilació genital a la Comunitat Valenciana i es va presentar el Protocol d’actuació sanitària davant la MGF, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha impulsat diverses línies d’actuació per a la prevenció de la MGF.

D’una banda, s’estan realitzant accions per a la formació i sensibilització del personal sanitari per a facilitar la detecció de xiquetes en risc de ser sotmeses a aquesta pràctica en les consultes de pediatria o en altres serveis com són ginecologia o matrones, atés que és una situació de risc que la mare haja patit una mutilació genital.

L’any 2018 es va comptar, a més, amb la participació de les Consultes d’Atenció al Viatger, per les quals passen les xiquetes que viatjaran als seus països d’origen per a l’administració de les corresponents vacunes. Des d’aquestes consultes es facilita als pares i mares el full de compromís preventiu en el qual acorden no consentir que es mutile la xiqueta durant el viatge i accedeixen al fet que siga revisada pel seu pediatra quan torne.

D’altra banda, des dels Centres de Salut Pública valencians s’estan realitzant intervencions amb diferents comunitats ètniques per a sensibilitzar, especialment els homes, a fi que acompanyen el canvi cultural que faça possible l’eliminació d’aquesta pràctica i que donen suport a la reconstrucció genital de les dones afectades sempre que es considere necessari.

La Unitat de Referència de l’Hospital Doctor Peset

Un dels grans camps d’actuació per a previndre i tractar els efectes que té la mutilació genital femenina en la salut de les dones és l’atenció quirúrgica i psicològica d’aquelles que han sigut sotmeses a aquesta pràctica.

Per a això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va crear al juny del 2016 una Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina a l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Durant el 2018, aquesta unitat ha valorat 24 dones, de les quals quatre han accedit a la reconstrucció perquè presentaven seqüeles funcionals després de la mutilació. Així mateix, tres dones més estan en procés de ser intervingudes.

Totes les dones i xiquetes que passen per aquesta unitat reben atenció psicosexual prèvia i posterior a la cirurgia de reconstrucció en el Centre de Salut Sexual i Reproductiva Font Sant Lluís com a part de l’atenció integral que estableix el Protocol d’actuació sanitària davant la MGF al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa