Save The Children vol plenar les xarxes de suport als menors no acompanyats amb motiu del Dia del Migrant

L'ONG demana que el sistema d'acollida tinga els recursos suficients i que es garantisca la protecció dels infants i adolescents
17 desembre 2019 12:56h
Save the Children convida a mostrar públicament el seu suport als menors. / Arxiu

VALÈNCIA. Save the Children ha posat en marxa aquest dimarts, amb motiu del Dia del Migrant que se celebra dimecres, una iniciativa per a inundar les xarxes socials de missatges de suport i solidaritat amb els menors migrants que arriben sols a Espanya. #YoSíTeQuiero naix amb l'objectiu de contrarestar el discurs d'odi contra aquests menors que circula en determinats àmbits, plagat de missatges que els estigmatitzen i criminalitzen.

A través d'un comunicat, Save the Children convida totes les persones i col·lectius que guarden o no algun tipus de relació amb menors migrants sols o adults que en el seu moment van passar per aquesta situació, a mostrar públicament el seu suport als menors. "Ens importeu, ens aporteu i us volem entre nosaltres", és el missatge que vol llançar l'ONG. La participació consisteix a pujar una foto o vídeo amb l'etiqueta #YoSíTeQuiero a les xarxes socials explicant les raons per a donar suport a aquests menors.

Nombroses persones conegudes de l'àmbit de la cultura, l'esport o el periodisme ja s'han sumat a la iniciativa, com els actors Elena Anaya o Daniel Guzmán, els periodistes Carles Francino i Gonzo o els futbolistes Edu Expósito, de l'Eibar, i Rubén Pardo, de la Reial Societat.

El director de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, assegura que "en els últims mesos s'ha vist com s'estigmatitza i criminalitza un dels col·lectius més vulnerables que existeixen, com és el dels xiquets i xiquetes que arriben completament sols". "Amb aquesta campanya volem recordar que el més important de tot és que són xiquets i xiquetes que tenen els mateixos drets que qualsevol altre xiquet o xiqueta. Com a societat, tenim el deure i l'obligació de protegir-los", afirma Hernández.

Al País Valencià hi ha 4.154 els menors sota tutela, dels quals 590 són migrants sense referents familiars, per la qual cosa representen el 0,06% de tots els xiquets i xiquetes que hi ha al territori valencià. A més, aquesta autonomia és la cinquena en nombre total de xiquets i xiquetes migrants sols, per darrere d'Andalusia, Catalunya, Melilla, Euskadi i Madrid. A Espanya hi ha un total de 47.500 xiquets i xiquetes tutelats per l'administració. D'ells, 12.300 són migrants.

Segons denuncia Save The Children, els centres de menors especialitzats no compten sovint amb suficients mitjans per a assegurar-los una assistència digna i queden desprotegits quan arriben a la majoria d'edat és total. En eixe sentit, Save the Children considera imprescindible crear una fórmula per al repartiment d'aquests menors entre autonomies que assegure que cap circumstància puga exposar-los a risc o desprotecció. Així mateix, reclama un procediment de determinació de l'edat respectuós amb els drets de la infància.

L'ONG també proposa algunes mesures aplicables a escala autonòmica. En primer lloc, advoca per consolidar l'acolliment familiar i adequar de recursos residencials a xicoteta escala perquè generen els ambients més similars possibles a un entorn familiar. També demana assegurar l'especialització, formació dels equips, dotació suficient i infraestructures adequades dels recursos d'acolliment residencial. En aquest sentit, demana garantir la capacitat del sistema d'acolliment i altres actors involucrats d'identificar perfils vulnerables com són els menors susceptibles de sol·licitar protecció internacional, víctimes de tràfic i menors sense referent familiar, i de proporcionar-los la intervenció necessària. Per a això, consideren imprescindible assegurar que hi haja places especialitzades per a derivar els casos que necessiten un nivell de protecció major.

D'altra banda demanen que es preste especial atenció a les mesures d'inclusió dels menors estrangers sense referent familiar en la societat valenciana i foment i garantir l'accés de qualitat al sistema educatiu, activitats lúdiques, culturals o formatives i laborals. Save The Children també demana la consolidació del sistema de primer acolliment del servei de protecció, que s'adapte a les necessitats dels menors i que garantisca que es compleixen els terminis d'estada temporal. També demanen que es reforcen les campanyes de conscienciació i sensibilització públiques que ajuden a posar fi a qualsevol forma d'estigmatització o conductes xenòfobes contra la infància migrant i refugiada i que promoguen la seua inclusió en la societat valenciana d'acolliment i, finalment, assegurar la coordinació i la comunicació entre l'administració estatal, autonòmica i local per a garantir la protecció dels xiquets i xiquetes migrants sense referents familiars.

next