Save the Children alerta sobre els alts nivells de violència masclista en l'adolescència

L'organització destaca que el País Valencià és la segona autonomia amb més xiquetes víctimes de la violència de gènere
8 març 2019 10:49h
El 2017 va haver-hi 4.196 víctimes de violència de gènere –amb ordre de protecció o mesures cautelars–, de les quals 104 van ser xiquetes i adolescents.  / DANIEL GARCIA-SALA

VALÈNCIA. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Save the Children alerta sobre els alts nivells de violència masclista entre adolescents valencians i proposa una ampliació del Programa d'Intervenció en Educació Sexual (PIES) a edats primerenques, adaptada a cada grup d'edat i a tots els nivells educatius, per a contribuir a posar fi a aquesta violència i a la discriminació de gènere que pateixen les xiquetes al País Valencià.

L'organització considera preocupants les últimes dades de violència de gènere (INE 2017), que indiquen que el País Valencià és la segona autonomia amb més xiquetes víctimes de la violència masclista. El 2017 va haver-hi 4.196 víctimes de violència de gènere –amb ordre de protecció o mesures cautelars–, de les quals 104 van ser xiquetes i adolescents.

En l'àmbit estatal, el 2017 van ser 29.008 les dones amb ordre de protecció o mesures cautelars per aquest motiu, de les quals 653 van ser xiquetes i adolescents.

Una altra dada destacable per a Save the Children és el nombre de denúncies entre adolescents. En total, dels 4.196 homes denunciats el 2017 per violència de gènere al País Valencià, 23 són menors de 18 anys. Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, 28.987 homes van ser denunciats el 2017 per violència de gènere, dels quals 127 eren menors d'edat.

Posar el focus en la prevenció

Per al director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, "és necessari augmentar els recursos destinats a la prevenció d'aquest tipus de violència". "Malgrat que s'ha rebaixat l'inici de l'educació sexual a 12 anys gràcies a la modificació en 2017 del Pla Integral d'Educació Sexual (PIES), des de Save the Children pensem que continua sent insuficient", assegura Hernández.

Per al director territorial de l'entitat, quan s'ha produït l'agressió "ja hem arribat tard, és necessari posar el focus en la prevenció: una xiqueta agredida és un fracàs social". A més, afirma que "la violència contra les dones i contra les xiquetes encara es veu normal en molts contexts, així que l'única forma d'erradicar-les és la prevenció, l'educació i la tolerància zero".

L'organització demana que tots els centres educatius compten amb plans de prevenció i formació, així com amb protocols de detecció i intervenció per al professorat sobre totes les formes de violència que puguen patir els seus estudiants, com l'assetjament, l'abús sexual o la violència masclista.

Erradicar tots els tipus de violència masclista que pateixen les xiquetes

La llei de violència contra la infància també inclou una sèrie de mesures dirigides a erradicar tots els tipus de violència masclista que pateixen les xiquetes pel fet de ser-ho, com la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil o la tracta per a l'explotació sexual.

Save the Children recorda que la discriminació de gènere té un greu impacte en l'avanç i desenvolupament de la societat: representa un obstacle per a aconseguir que tots els xiquets i xiquetes tinguen el mateix dret a sobreviure, aprendre i viure una vida lliure de violència.

next