Diari La Veu del País Valencià
El sector ceràmic demana una energia més barata per a poder competir amb la resta de mercats

Enviada especial a BOLONYA. El sector tauleller valencià participa aquesta setmana en Cersaie, una de les cites més destacades del calendari ceràmic internacional. 152 empreses valencianes –142 formen part del clúster del sector, situat a Castelló– han viatjat a Itàlia amb les seues principals novetats en disseny i producte, però també amb la maleta carregada de reivindicacions.

Una d’elles és aconseguir una baixada del preu del gas. El cost del gas, principal energia que utilitza el sector per a produir, és notablement superior a l’estat espanyol que en la resta de països amb què competeixen les empreses valencianes, com ara Itàlia. En aquest sentit, el president de la patronal ceràmica Ascer, Vicente Nomdedéu, ha reivindicat una vegada més la necessitat de rebaixar els costs per a poder ser competitius en els mercats internacionals.

També ha demanat una agilització dels plans, és a dir, una reducció de la burocràcia perquè les empreses puguen dur a terme amb més facilitat projectes innovadors. En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de l’empresa Pamesa, una de les més representatives del sector, Fernando Roig, que ha demanat solucions en matèria energètica i de transports. De fet, ha lamentat que “se’ns òmpliga la boca amb l’ecologia” quan els distribuïdors valencians carreguen els seus camions amb 4 tones menys que els seus competidors internacionals: fet que implica fer més quilòmetres i utilitzar més camions que la competència.

També ha demanat i que s’agilitzen els tràmits per a poder utilitzar més energies renovables. “No som rics en hidrocarburs, però sí en sol”, ha destacat l’empresari, que ha posat en marxa la major planta europea d’autoconsum d’energia fotovoltaica en les seues instal·lacions d’Onda (la Plana Baixa).

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat durant la seua visita als principals expositors valencians en Cersaie el seu suport a les reivindicacions del sector en matèria energètica. Per això, en la mateixa línia que Ascer, ha demanat a la patronal CEOE que rectifique les seues declaracions en les quals titllava de “barbaritat” la revisió reguladora que planteja la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per al sector del gas, en la qual es planteja un ajust de preu en el transport i la distribució.

El president ha recordat que la regulació del preu del gas s’escapa de les competències de la Generalitat. En canvi, que s’ha compromés a reunir-se amb el president de Red Eléctrica, Jordi Sevilla, per a tractar que es reduïsquen els entrebancs per a desenvolupar l’autoconsum empresarial amb energies renovables.

Situació del sector

Així, el president ha reiterat el suport de la Generalitat a un sector que genera més de 15.000 llocs de treballs directes, i més de 6.000 indirectes al País Valencià. El cap del Consell ha insistit en la necessitat de treballar de la de les empreses perquè puguen ser cada vegada més competitives i per a potenciar la seua internacionalització.

De fet, segons ha explicat, tot i que el lideratge en el sector ceràmic pertany als italians, les taulelleres valencianes són cada vegada més competitives en producte i disseny, i el clúster es va enfortint i consolidant cada vegada més.

Pel que fa a les exportacions, el president d’Ascer ha destacat que la fira està generant bones expectatives. La darrera dada oficial de vendes a l’exterior, al juliol, mostra un repunt exportador del 9%, un 2,2% més que el 2018. Així, esperen que Cersaie siga l’empenta perquè el mes d’octubre i novembre siguen bo, i el de desembre, “decent”, pel que fa a exportacions.

Nomdedéu assegura que la fira és una oportunitat molt bona per a seguir creixent en els mercats estratègics i guanyar posicionament, però també per a buscar nous nínxols de mercat.

Comparteix

Icona de pantalla completa