El sector del metall recupera els nivells d'ocupació del 2009 i frega els 200.000 llocs de treball

L'activitat productiva de la metal·lúrgia s'ha incrementat un 11,5% en el primer trimestre del 2019
18 juny 2019 19:18h
Femeval considera que el sector del metall està "tirant del carro" de l'economia. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La indústria del metall valencià ha iniciat l'any amb una ocupació que frega els 200.000 llocs de treball; concretament, ha aconseguit 199.771 ocupacions. Amb aquesta xifra, la indústria ha superat les 100.000 ocupacions per primera vegada des del 2009, segons l'Informe de Conjuntura del sector metalmecànic de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval).

En aquest sentit, de gener a març del 2019, el sector del metall i mecànic va arribar a les 199.771 ocupacions, de les quals 104.671 van ser en la indústria. Aquest augment també es va produir en les instal·lacions del metall, amb 34.100 ocupats i altres 35.500 en la venda i reparació de vehicles a motor i motocicletes; mentre que el sector que va descendir va ser el comerç a l'engròs, amb una disminució de 4.500 llocs, de manera que es van situar en un total de 25.500 ocupacions.

Per part seua, l'activitat productiva es va incrementar en un 11,5% en el primer trimestre, enfront del 4,1% del mateix període de l'any anterior. Aquesta dada és 9,2 punts superior a la mitjana aconseguida per la producció industrial estatal.

Per subsectors, el material i equip elèctric, electrònic i òptic continua com a motor d'aquest creixement amb un 50,6%. Així mateix, la metal·lúrgia i fabricació de productes metàl·lics i la fabricació de maquinària i equips mecànics van créixer un 2,4%, enfront del descens del 5,1% experimentat per material de transport.

El president de Femeval, Vicente Lafuente, ha destacat que aquest sector està "tirant del carro de l'economia amb una fortalesa i maduresa inqüestionable que li permet eixir reforçat, una vegada i una altra, dels envits geopolítics i comercials".

En aquest sentit, ha considerat que aquestes "qualitats" són "el millor aval per a sol·licitar, ara més que mai, polítiques de calat per al desenvolupament de la seua activitat". "Després de la conformació de totes les administracions, els toca començar a treballar després del període electoral perquè les empreses no hem deixat de fer-ho", ha sostingut.

Exportacions

D'altra banda, les exportacions del metall van començar el 2019 amb un lleuger creixement del 1,68%, després de trimestres de descensos consecutius. Així, el volum d'exportacions va arribar als 1.985 milions d'euros, que representen el 38% del conjunt de les realitzades al País Valencià.

Així mateix, ha ressaltat l'augment de quasi un 60% dels productes exportats d'aparells i material elèctric com a conseqüència de la pujada d'activitat d'aquest subsector. Sobre les destinacions, destaca l'augment d'exportacions al Canadà (un 659%) i als EUA (60,2%), la qual cosa "apunta que els efectes de les mesures proteccionistes de Donald Trump s'estan diluint".

next