Les parades a demanda per a dones i la prohibició de fumar a les marquesines arriben als busos de València 

El nou reglament de l'EMT, que inclou l'abonament per a mascotes, passarà aquest dilluns per la Comissió d'Urbanisme i s'aprovarà a finals de setembre al ple municipal
19 setembre 2019 13:34h
Una de les principals aportacions del reglament és la possibilitat de fer peticions de parada a demanda. / EFE

VALÈNCIA. El nou reglament de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, que inclou el servei de parada a demanda per a dones i la prohibició de fumar a les marquesines, s'aprovarà de forma definitiva previsiblement en el ple municipal de setembre. Primer, el text haurà de passar el pròxim dilluns 23 per la Comissió Informativa d'Urbanisme. 

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha recordat que el reglament actual de l'EMT es va aprovar al juliol del 2005 i ha explicat que era necessària la seua adaptació a la realitat actual de l'empresa pública. Per exemple, el nou reglament recollirà els diferents tipus de títols que abans no estaven inclosos, com és el cas de l'EMT Mascotes. Els animals hauran d'accedir acompanyats d'un humà, que en serà el responsable, i hauran d'estar dins d'una gàbia portable que no supere les mesures de 45x35x25 i que no es podrà obrir en tot el trajecte. Dins de l'autobús, podran haver-hi un màxim de tres animals.

Una altra de les principals aportacions del reglament és la possibilitat de fer peticions de parada a demanda. Amb aquest canvi, es vol donar la possibilitat que l'autobús puga parar en un lloc diferent a les parades habituals per qüestions de seguretat per a les persones usuàries.

Una altra de les novetats del nou reglament assenyala la prohibició expressa de fumar a les marquesines de l'EMT. En el cas del personal conductor, es prohibeix "fumar en les parades i, expressament, l'ús dels telèfons mòbils en els períodes de descans". Això no implica que els conductors no puguen fer ús de llibertat per a fumar en els moments de descans, però sempre fora de l'àmbit estricte de la parada.

El reglament és el marc que permetrà aquestes mesures. En el cas de les parades nocturnes, l'EMT haurà de desenvolupar una norma que regule l'articulat. Segons expliquen des de l'Ajuntament, primer s'haurà de començar amb un projecte pilot en les línies nocturnes, que són on hi ha més demanda d'aquest servei i on es pot actuar de manera més immediata.

Altres temes que regularà el reglament són, per exemple, un nou procediment sancionador, i la regulació de l'accés a l'autobús amb cadira de rodes, bicicletes plegables i cadires de bebé.

next