El servei de Rodalia entre l'Alcúdia de Crespins i Moixent tornarà a funcionar a finals d'abril

La connexió ferroviària entre els dos municipis fa nou anys que està interrompuda
26 febrer 2019 20:07h
L'actuació en aquest tram s'emmarca en les obres del nou accés ferroviari de l'AVE que va des de Madrid fins a Múrcia. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat aquest dimarts la reposició del servei entre les estacions valencianes de l'Alcúdia de Crespins-Moixent de la línia C2 a finals d'abril, nou anys després de quedar interromput. Al seu parer, amb aquesta reobertura "estarem reescrivint una xicoteta línia de la història de la Comunitat Valenciana i de València".

L'actuació en aquest tram s'emmarca en les obres del nou accés ferroviari de l'AVE que va des de Madrid fins a Múrcia, en el qual les actuacions en el nus de La Encina i voltants permetran la connexió de les tres capitals de demarcació en ample de via internacional i materialitzar l'enllaç "clau" per a possibilitar la continuïtat de l'ample internacional des de la frontera amb França fins a Múrcia i, posteriorment, a Algesires, dins del Corredor Mediterrani. 

Per a la connexió Alacant-La Encina-Xàtiva-València en ample ibèric i abans de canviar-lo a l'internacional, és necessari primer l'execució d'un traçat alternatiu en ample ibèric per a absorbir els trànsits procedents de la via doble en explotació actual, segons ha dit Ábalos, per a la qual Foment està treballant en dues fases.

La primera, la de La Encina-Xàtiva consisteix en l'execució de la variant de la Font de la Figuera- L'Alcúdia de Crespins, un dels subtrams de la qual és el de Moixent presentat aquest dimarts. El ministre ha subratllat que per a la posada en valor d'aquest tram "al més prompte possible", s'ha decidit la subdivisió de la fase primera en dues, amb una posada en servei "progressiva".

En concret, aquest tram s'emmarca en la fase primera i reposarà el servei de Rodalia entre totes dues estacions, després de nou anys interromput, i inclourà els baixadors de Montesa i Vallada. En la denominada fase 1b, s'inclouran els 21,5 quilòmetres restants, des de Moixent fins a Font de la Figuera, on se situa el lloc d'enllaç amb la via convencional, doblement en servei.

València-Alacant en una hora

Una vegada estiga aquest servei complet, "tindrem finalitzada tota la variant en ample ibèric i permetrà connectar en ample internacional València amb Alacant i Albacete", cosa que permetrà reduir de l'hora i mitja a una hora en el servei més ràpid entre València i Alacant, segons ha precisat el ministre.

Ábalos ha defensat que el seu departament entén les infraestructures com a "mitjà i no com a fi" i ha subratllat que el Pla de Rodalia és un mitjà per a "impulsar" la mobilitat ciutadana i un element vertebrador.

next