El socialista Joan Ignasi Pla nega l'existència de finançament il·legal en el PSPV

Pla ha defensat que el partit socialista va treballar amb l'empresa Crespo Gomar el 2006 pel "prestigi" que tenia
6 febrer 2019 18:20h
Pla ha justificat que el partit no conserve aquestes factures dotze anys després. / EFE

VALÈNCIA. El que fora secretari general del PSPV entre els anys 2000 i 2007, Joan Ignasi Pla, ha assegurat aquest dimecres que "no hi ha hagut finançament il·legal" en aquest partit, on pot assegurar que va aplicar "un estricte compliment de la legalitat" i on "es van fer les coses bé". Pla s'ha pronunciat així en la comissió de les Corts que investiga el finançament electoral del PSPV i el Bloc en 2007 i 2008, on també han comparegut l'exdirectora general de Consum Etelvina Andreu, que no ha volgut declarar, i el director de l'empresa Crespo Gomar entre 2000 i 2007, Vicente Benlloch.

L'exdirigent socialista, qui va ser el candidat del PSPV a la presidència de la Generalitat en 2007, ha defensat que el partit va treballar amb l'empresa Crespo Gomar en 2006 pel "prestigi" que tenia i que li van pagar pels seus serveis 400.000 euros, que consten en la comptabilitat del partit i en la fiscalització d'aquestos comptes.

Pla ha justificat que el partit no conserve aquestes factures dotze anys després perquè no hi ha obligació de fer-ho transcorreguts cinc anys i ha precisat que, com a màxim responsable del PSPV, no podia estar "en el dia a dia" de la gestió ni de les qüestions econòmiques. A més, ha admés que coneixia personalment Alberto Gomar, però no José Crespo, i que aquesta empresa de comunicació havia rebut un premi de la Cambra de Comerç i tenia "més de 80 clients", entre ells el Banc de València, moltes immobiliàries i altres partits polítics.

"No era un quiosquet, era una empresa seriosa. Tenia un nivell important i per això vam acudir a ella", ha asseverat l'exdirigent socialista, qui ha afegit que "no es pot comparar en absolut amb Gürtel", com alguns han fet, perquè "no té res a veure". 

Pla, qui va deixar la política en 2011, ha indicat que no recorda el que va costar la seua campanya electoral i ha explicat que el principal mecanisme de finançament del partit eren les subvencions de les institucions i, després, les quotes dels militants, mentre que les donacions anònimes aleshores eren legals i el PSPV no era "el que més tenia".

Pla nega la "trama de finançament"

Preguntat pel PSPV sobre si creu que va haver-hi una "trama de finançament" d'aquest partit, la resposta de Pla ha sigut: "Rotundament, no". A més, el PP li ha preguntat si terceres persones i empreses pagaven despeses del partit perquè li ho podien deduir fiscalment i si va pagar despeses de la campanya electoral del 2007 per valor de 69.000 euros que, segons l'Agència Tributària, va abonar Blauverd, a la qual cosa Pla ha respost que no ho sap.

La directora general de Consum del Ministeri de Sanitat el 2008 i candidata socialista a l'Alcaldia d'Alacant el 2007, Etelvina Andreu, ha acudit a la comissió però s'ha acollit al seu dret a no declarar perquè està investigada en una causa judicial que ha sigut arxivada dues vegades però el PP l'ha recorreguda ambdues.

El director de Crespo Gomar entre 2000 i 2007, Vicente Benlloch Aparisi, ha explicat que ell "no deixava de ser un empleat", perquè per damunt d'ell estaven els gerents, Gomar i Crespo, els qui tenien "l'última paraula" i eren els que tenien els contactes amb els partits polítics. 

Així mateix, ha destacat que, en aquells dies, l'empresa va arribar a facturar 9 o 10 milions d'euros i els partits polítics no eren "un client especialment rellevant", sinó un "més" al qual no es prestava "especial interés", perquè les seues campanyes no suposaven "imports especialment rellevants".

"Que jo sàpiga, no s'ha facturat res per alguna cosa que no es fera; no tinc coneixement que es feren coses estranyes en eixe sentit", ha indicat Benlloch, qui ha precisat que eren la segona empresa de comunicació del País Valencià, que la gent volia treballar amb ells i no donaven "tracte favorable" a cap partit.

next