Soler afirma que l'augment del finançament autonòmic del 2017 és inferior al que correspon al País Valencià

El conseller d'Hisenda insta a corregir les diferències de finançament entre autonomies fins que es faça la reforma definitiva
13 agost 2019 10:52h
Soler lamenta la influència negativa de l'aplicació del Fons de Suficiència i de la recaptació de l'IVA en els fons rebuts de l'Estat. / EFE

VALÈNCIA. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que l'increment del finançament de l'exercici del 2017, conegut aquest dilluns, "és molt menor del que li correspon a la Comunitat Valenciana per la influència negativa en els fons rebuts de la compensació aplicada del Fons de Suficiència i la recaptació de l'IVA.

La millora dels recursos proporcionats pel sistema de finançament autonòmic el 2017, que al País Valencià suposa un increment del 0,5%, està clarament relacionada, segons Soler, "amb la recuperació econòmica i, principalment, amb els recursos que actualment es comparteixen amb l'Estat (IRPF, IVA i IIEE), per la qual cosa cal tindre en compte que la millora de la recaptació s'ha produït per al conjunt de les administracions públiques i no solament per a les comunitats autònomes".

D'aquesta millora de la recaptació no s'han aprofitat per igual totes les administracions. Segons el funcionament de l'actual model, les autonomies han de rebre el 50% de la recaptació de l'IVA. No obstant això, segons ha assenyalat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, "la realitat és molt diferent: l'Estat proporciona el 50% d'aquesta recaptació a les autonomies i posteriorment li lleva una part d'aquesta recaptació en el Fons de Suficiència". Així les coses, Soler assenyala que "les autonomies no estan rebent tota la recaptació que els correspon, ni de l'IVA ni dels impostos especials. Per tant, clarament és l'Estat qui es beneficia en major mesura de l'increment en la recaptació que genera la millora de l'economia."

El greuge del Fons de Suficiència

Les compensacions que l'Estat cobra a les autonomies es mostren clarament en l'import global del Fons de Suficiència. Si el 2010 l'Estat proporcionava a les autonomies prop de 9.000 milions a través d'aquest fons, el 2017 a penes ascendia a 852 milions. Segons ha manifestat Vicent Soler, "el cas de la Comunitat Valenciana en aquest aspecte és molt greu. Si el 2010 la Comunitat Valenciana a penes retornava 296 milions d'euros per un statu quo molt discutible, el 2017 ha hagut de retornar 1.265 milions d'euros".

La situació s'agreuja si es té en compte, segons assenyala Vicent Soler, que "la liquidació del 2017 a penes reconeix onze mensualitats de la recaptació de l'IVA i aquest fet provoca que les autonomies disposen en el seu conjunt de quasi 3.000 milions d'euros menys de recursos simplement per una decisió de l'Estat".

Vicent Soler ha reclamat "la imperiosa necessitat d'afrontar la modificació del sistema de finançament autonòmic" i ha lamentat que "l'actual model continua generant importants diferències de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú", com s'ha posat de manifest amb la liquidació definitiva de l'any 2017, que s'ha conegut aquest dilluns.

Així, el conseller ha destacat que els resultats de l'última liquidació "reflecteixen que el finançament per capita valencià és un 8% inferior a la mitjana de les comunitats autònomes" i ha remarcat que, "amb un finançament igual a la de Cantàbria, la Comunitat Valenciana rebria 4.000 milions d'euros més cada any".

Segons Vicent Soler, "és inadmissible que l'actual model continue generant diferències de finançament entre regions que es traduïsquen en diferents serveis públics depenent del territori en el qual es resideix i, per això, és important que, de forma immediata, es corregisquen les actuals diferències de finançament fins que la reforma de l'actual model siga efectiva".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha assegurat a més que, "si bé és cert que cal destacar la millora dels recursos que es va donar el 2017, també és important analitzar la realitat actual". Segons un document de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), la falta d'aprovació dels Pressuposts Generals de l'Estat de 2019 ha provocat que el conjunt de les autonomies deixen d'ingressar 4.800 milions d'euros aquest exercici, amb la qual cosa, segons Vicent Soler, "en l'actualitat, els recursos que reben les autonomies estan molt per davall del volum de recaptació que l'Estat pensa recaptar i, en el cas de la Comunitat Valenciana, la diferència entre els lliuraments a compte i les liquidacions pressupostades i les generades per uns pressuposts prorrogats suposen una reducció de recursos equivalents a l'1,8% del PIB valencià".

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat ha recordat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en qualitat de consellera d'Hisenda d'Andalusia, assegurava el 2015 que l'actual model de finançament tenia un volum de recursos insuficient, que es va quantificar en una insuficiència de 16.000 milions d'euros. Des d'aleshores, el model de finançament ha registrat una lleu millora, però només en 4.000 milions.

Per tant, segons Vicent Soler, "el sistema de finançament continua presentant un important problema de falta de recursos perquè el conjunt de les autonomies puga continuar prestant als seus ciutadans els serveis sanitaris, educatius i de serveis socials".

next