Soler diu que calen 4.000 milions més de finançament per a fer el mateix que Cantàbria

El conseller lamenta que la Generalitat no tinga recursos per a atendre les demandes de les universitats i els hospitals
27 novembre 2019 14:12h
El conseller ha assistit a una trobada amb els rectors i representants de les universitats valencianes a Alacant. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha comentat que el País Valencià necessitaria 4.000 milions d'euros més del que rep en finançament de l'actual model autonòmic per a "fer exactament el mateix que Cantàbria".

Per això, ha dit que li "cau l'ànima als peus" quan manté reunions amb els rectors de les universitats o amb els directors d'hospitals perquè "tenen tota la raó del món" en les seues reivindicacions.

No obstant això, ha puntualitzat que "el problema és que no existeixen els recursos que toquen". Per això, ha opinat que el canvi de model de finançament és "imprescindible" i "immediat" perquè "no es pot continuar així".

El conseller valencià s'ha pronunciat així a preguntes dels mitjans abans d'assistir a una trobada amb els rectors i representants de les universitats valencianes a Alacant.

"Aquesta és una situació que atempta contra l'article 156 de la Constitució Espanyola, que parla que el finançament autonòmic ha de fer-se amb els criteris de suficiència i equitat", ha dit i ha denunciat que els cinc milions de valencians "no estan tractats sota els criteris constitucionals de suficiència i equitat".

Prioritat per a l'executiu

Qüestionat sobre si el finançament estava entre les prioritats del govern estatal, Vicent Soler ha indicat que la ministra en funcions li ha traslladat que sí que és un tema "prioritari".

"És prioritari no per a les autonomies, sinó per a l'educació, les universitats, per a la sanitat, per a la dependència i per a l'habitatge social. Parlem de qualitat de vida de les persones", ha argumentat.

En eixe sentit, ha lamentat que el Consell no tinga "els recursos" per a "erradicar els barracons" als col·legis o "contractar més metges i infermeres" per a reduir les llistes d'espera.

Per a Soler, el model de finançament és "previ a tot i fonamental". "És una injustícia que dura massa temps", ha resolt.

next