Diari La Veu del País Valencià
Soler torna de Madrid amb una pròrroga dels ajusts però sense solucions immediates al bloqueig dels pagaments

VALÈNCIA. L’esperada reunió entre Ximo Puig i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va haver de ser substituïda després d’haver quedat ajornada per problemes d’agenda. En el seu lloc s’han citat el conseller encarregat de la tresoreria valenciana, Vicent Soler, i la secretària d’Estat d’aquesta àrea, Inés Bardón, en el que han anomenat una “reunió preparatòria” de la que va quedar postergada a l’espera de produir-se en els pròxims dies.

La cita, convocada a causa de l’asfíxia financera que pateix la Generalitat pel fet que els pagaments que l’Estat deu al govern autonòmic –450 milions per les bestretes del finançament i altres 280 per la liquidació de l’IVA– no arriben per la incapacitat de l’executiu en funcions per a lliurar-los, no va resultar en una solució definitiva.

El ministeri d’Hisenda, això sí, va oferir una pròrroga al Consell a l’hora de presentar el Pla Econòmic Financer (PEF) d’aquest quadrimestre, essencial per a poder rebre els 250 milions del FLA extraordinari que tan necessaris resulten per a millorar el feble estat de salut dels comptes valencians. El PEF, on queden plasmats els ajusts proposats pel govern valencià per a adaptar-se als objectius de dèficit exigits per Madrid, ha de ser aprovat pel ministeri d’Hisenda per a poder executar el FLA.

“El govern ha entés quina és la nostra situació i ha actuat en conseqüència. Per això vull agrair aquest tracte cap a la situació particular de la Comunitat Valenciana”, va celebrar Soler a la fi de la reunió. Respecte de l’altre objectiu de la reunió, el de trobar una ferramenta que permeta lliurar els pagaments a compte, el conseller només va aconseguir “la confirmació” que es pagarà abans del 31 de desembre.

Una posició que titllen de “xantatgista”

Malgrat el resultat de la reunió i tot i que ja fa setmanes que Montero confirma i promet que els pagaments es resoldran abans de final d’any, la ministra encara no ha aclarit com ho farà, ja que la versió oficial és que l’informe emés per l’advocacia de l’Estat diu que l’executiu en funcions no té capacitat per a fer-ho.

Des d’algunes autonomies fa setmanes que es pregunten per què no es pot realitzar l’operació a la major brevetat possible si el Ministeri té tan clar que podrà solucionar-ho abans de final d’any. Les poques esperançadores reunions entre Unides Podem i el PSOE per a formar govern i la cada vegada més probable repetició electoral contribueixen a despertar suspicàcies sobre les intencions de la ministra i ja hi ha partits com Compromís que titllen la seua actuació com a “censurable i xantatgista”.

De fet, el representant de la coalició al Senat, Carles Mulet, va insistir durant la sessió de control al govern espanyol d’aquest dimarts en la possibilitat d’habilitar crèdits al 0% d’interés a les autonomies amb problemes de liquiditat a través de l’Institut de Crèdit Oficial, una proposta que ja va avançar el Partit Popular. D’altra banda, també es va preguntar per què no es pot alliberar aquesta línia de crèdit mentre que s’autoritza la compra de material militar per valor de 2.000 milions d’euros.

La iniciativa de Mulet no va rebre resposta per part de Montero, qui sí que va insistir que la solució passa pel fet que la resta de grups, inclòs Compromís, donen suport a Sánchez en la investidura i es puga formar un executiu plenament operatiu. A més a més, va recordar a Mulet que el govern socialista ja ha abonat el 75% de les bestretes pel finançament des de l’agost.

Montero, que es va veure assetjada per quasi tots els grups de la cambra territorial, va acabar assegurant que la situació actual “ni molt menys” duu les autonomies “a fer retallades” i que, en tot cas, els deu “l’equivalent a 15 dies de tresoreria” que “es pagaran a final d’any, que és quan més ho necessiten”. Una afirmació que xoca frontalment amb la versió oferida pel Consell, que ja ha anunciat retallades d’almenys 438 milions d’euros a causa del bloqueig financer.

Compromís continua pressionant el seu soci de govern

L’expectació generada per aquesta cita posava en una posició sensible el president de la Generalitat en cas de tornar amb les mans buides, ja que el seu principal soci de govern, Compromís, va decidir plantar-se la setmana passada i no negociar cap retallada –ni tan sols els pròxims pressuposts– si Puig no es decidia a assenyalar directament la inacció de l’executiu espanyol com a causant de tots els mals. La condició dels pressuposts, això sí, podia quedar inutilitzada en cas que fracasse la investidura de Sánchez i es repetisquen eleccions, cosa que implicara una molt probable pròrroga dels comptes aprovats l’any passat.

De fet, les tensions entre tots dos partits no han fet més que augmentar arran els problemes financers i les contradiccions que han hagut d’assumir els socialistes valencians, obligats a defensar al mateix temps els interessos del Consell i del govern de Pedro Sánchez, que es troba en plena batalla política amb Unides Podem. Una posició que fa complicat articular un discurs satisfactori de cara a Compromís. Si més no, més complicat que quan era el PP qui estava al capdavant del Ministeri d’Hisenda.

Per ara, i amb l’activitat parlamentària a punt de reactivar-se –aquest dimecres comencen a comparéixer els consellers davant les Corts–, Compromís ja va registrar en la cambra una proposta de resolució per a instar el govern espanyol a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF); articular de manera immediata els mecanismes per a transferir els recursos retinguts per Hisenda, i avançar en la reforma del finançament i el reconeixement del deute il·legítim.

La iniciativa pretén forçar un posicionament clar del PSPV a les Corts, però fins ara els socialistes no han volgut sentir parlar ni del CPFF ni de reactivar les exigències pel finançament, ja que entenen que un executiu en funcions no és un interlocutor vàlid per a abordar aquesta matèria i advoquen per esperar que es forme govern. Respecta a l’altra reivindicació, la dels mecanismes transitoris per a solucionar els pagaments que es deuen, per ara només hi ha la “confirmació” de la ministra que tindran lloc abans de final d’any.

Altres peticions del conseller

Durant la reunió amb la secretària d’Estat d’Hisenda, Soler també va traslladar la resta de reivindicacions del Consell en matèria de finançament conjuntural. Entre elles, la neutralització de l’efecte que ha tingut el subministrament immediat de finançament de l’IVA aprovat el 2017, que ha provocat que la recaptació estatal es limite a 11 mesos i que suposa que el País Valencià deixar de rebre 280 milions d’euros.

D’altra banda, també va plantejar la necessitat que el desenvolupament del sistema de dependència es realitze de manera compartida entre l’Estat i les autonomies, ja que el finançament estatal en aquesta matèria només arriba al 12% actualment.

Per últim, també va sol·licitar l’arribada del Fons de Compensació Interterritorial (FCI) i del Fons de Garantia Assistencial (FOGA) destinat a compensar les despeses sanitàries provocades pels desplaçaments d’habitants d’altres territoris de l’Estat i que encara està pendent d’abonar des del 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa