Sorolla, un imant per a les noves sales del Museu de Belles Arts de València

La zona de la fase V de la pinacoteca rep 21.770 visites durant el primer mes des de la inauguració
15 abril 2019 14:00h
El Museu de Belles Arts de València obri durant Pasqua excepte el dilluns 22 d'abril. / GENERALITAT

VALÈNCIA. Un mes i 21.770 visites. Aquest és el balanç que ha fet el Museu de Belles Arts de València trenta dies després d'inaugurar els 1.200 mestres quadrats de zona expositiva, és a dir, les sales corresponents a la fase V de la pinacoteca.

Sorolla ha sigut com un imant per a les sales que va dissenyar Pérez Castiel en el segle XVII per a acollir el museu. Així, l'exposició L'inici de la pintura moderna a Espanya: Sorolla i el seu temps està sent un reclam de visitants per al Museu de Belles Arts de València, ja que en tan sols trenta dies són 21.770 les persones que han visitat les instal·lacions, ha destacat la Generalitat en un comunicat.

El Museu de Belles Arts de València va tancar l'any 2018 amb un total de 147.672 visitants i va ser al maig quan es van rebre més visites, amb 15.336 persones. Ara, però, només amb l'exposició dedicada al pintor de la Malva-rosa s'ha superat abastament la xifra mitjana aconseguida pel museu el 2018. A més, cal recordar que l'exposició conjunta entre l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i el Belles Arts va acabar el passat 31 de març amb un total de 56.576 visitants després d'haver-se inaugurat el mes de novembre del 2018.

L'exposició es va obrir el passat dia 12 de març i estarà oberta fins al mes d'agost del 2020. Està ubicada a les noves sales acabades d'estrenar del museu que estan dedicades a la pintura d'artistes valencians del segle XIX i XX, un període pictòric que es pot tornar a contemplar al museu.

La mostra de les noves sales es nodreix de fons propis del Museu de Belles Arts que embasten el relat de l'exposició que s'inicia amb els artistes que triomfaven quan Sorolla comença a pintar –els seus mestres a l'Escola de Belles Arts de San Carlos, els amics de l'artista i els seus deixebles directes– i conclou amb l'escola de seguidors del seu estil, anomenats sorollistes i postsorollistes.

Es poden contemplar els quadres Amor de madre, de Muñoz Degraín; Retrato de Valentina Navarro, esposa del pintor Cecilio Pla; Condesa de Trenor i Retrat del jove Federico Vañó, d'Ignacio Pinazo Camarlench, i Retrato de la señora María Millán, de José Mongrell. També estan presents els pintors de realisme social com Antonio Fillol amb El sátiro, Después de la refriega i El amo; Horacio Ferrer amb Madre Tierra, i Ricardo Verde amb Labores de campo.

En la primera planta de l'edifici es dedica una sala a l'obra de Joaquim Sorolla, on s'exposaran els quadres de l'artista que posseeix el museu: Marina; Gropa Valenciana; Clotilde contemplando la Venus de Milo; Las abuelos de mis hijos; Playa de Valencia, i Lucrecia Arana, entre d'altres.

Amb Joaquim Sorolla s'inicia la pintura moderna a l'Estat, que va proporcionar una imatge de país alegre, vital, lluminós i optimista. La seua obra va generar un corrent pictòric denominat sorollisme, caracteritzat per obres realitzades a l'aire lliure, amb escenes de platges mediterrànies i vestits típics tradicionals.

El Museu de Belles Arts obri aquesta Setmana Santa en l'horari habitual durant tots els dies, excepte el dilluns 22, que estarà tancat. A més de l'exposició de Sorolla es pot visitar la col·lecció permanent i l'exposició Picasso-Cela: dibuixos, escrits i ceràmiques. Col·lecció Gabarrón.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next