Spencer Tunick mostra l''empoderament' de les dones amb l'acció 'València, pell del Mediterrani'

El fotògraf ha retratat 1.300 persones nues pels carrers de la capital del Túria
30 març 2019 14:00h
Les persones inscrites van ser convocades a les 05.00 en el Centre del Carme. / EUROPA PRESS / ENRIQUE PALOMARES

VALÈNCIA. El fotògraf nord-americà Spencer Tunick ha realitzat aquest dissabte a València la seua acció València, pell del Mediterrani, en la qual unes 1.300 persones han posat nues en diferents fotografies als carrers del barri del Carmen i enfront de les Torres de Serrans amb diverses poses en les quals les dones participants apareixien destacades respecte als homes, ja que l'artista buscava remarcar l'empoderament femení (Veure fotogaleria).

Amb València, pell del Mediterrani, el fotògraf buscava "explorar el coneixement i la saviesa des de València a través de la pell dels participants". Per a aquest objectiu, ha utilitzat la idea del mar Mediterrani com a punt d'unió de cultures que banya les seues aigües i que tanta importància ha tingut al llarg de la història per a la capital del Túria.

L'esdeveniment ha tingut lloc a primera hora d'aquest dissabte, quan en la capital valenciana a penes se superaven els huit graus de temperatura. Les persones inscrites van ser convocades a les 05.00 en el Centre del Carme, on han rebut de la mà de Tunick les instruccions per a la col·locació en les instantànies.

Posteriorment, s'han dirigit des del carrer de Roteros fins a les Torres de Serrans, on el fotògraf tenia disposada una grua elevadora des de la qual ha donat les respectives ordres. Així, els homes i dones participants s'han col·locat de tres maneres diferents, però en totes s'ha apreciat una gran visibilització de les dones, ja que aquest projecte buscava mostrar el seu empoderament.

A continuació, s'han realitzat altres dues instantànies més amb el mateix procediment, en l'altra cara de les Torres i, finalment, Tunick s'ha quedat tot sol, primer amb els homes i després amb les dones. Els primers van ser fotografiats al carrer de Roteros, les segones en un ficus centenari pròxim a les Torres.

Tunick s'ha mostrat "molt satisfet" per la implicació de la ciutadania i institucions i ha explicat que, amb l'elecció de la ubicació de les Torres de Serrans per a aquesta acció col·lectiva, es buscava "mostrar una analogia entre la construcció d'aquest edifici antic i la construcció de noves relacions entre homes i dones cap a un camí més igualitari, reconstruint ments i cors".

La directora del festival Intramurs –organitzador de l'esdeveniment–, Sàlvia Ferrer, ha subratllat que han participat unes 1.300 persones. Així, ha destacat "la màgia" que s'ha creat durant tot el procés i com l'elecció de les Torres, una de les antigues entrades a la ciutat, era una manera d'obrir València a la llibertat individual, sense sexismes, on els uns i les altres pogueren construir relacions de manera conjunta.

next