El Suprem britànic declara "il·legal" i "sense efecte" la decisió de Boris Johnson de suspendre el parlament

El primer ministre britànic va decidir cesar l'activitat de la cambra fins al 14 d'octubre, dues setmanes abans de l'eixida d'Anglaterra de la Unió Europea, prevista per al dia 31
24 setembre 2019 12:40h
Els onze jutges del tribunal han indicat que la suspensió de la cambra es va fer "en circumstàncies molt excepcionals". / ACN

VALÈNCIA. Els jutges del Tribunal Suprem del Regne Unit han declarat "il·legal, nul·la i sense efecte" la decisió del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre el parlament de Westminster durant cinc setmanes. En una sentència presa per unanimitat per tots els jutges, s'ha determinat que la suspensió de l'activitat de la cambra fins al 14 d'octubre queda anul·lada i que els diputats podrien celebrar un ple "al més prompte possible" si així ho volen. 

Segons el Suprem britànic, la suspensió de Westminster va ser il·legal perquè "tenia l'efecte de frustrar o evitar l'habilitat del parlament d'exercir les seues funcions constitucionals sense una justificació raonable". 

La decisió del Tribunal Suprem britànic és un cop dur contra Johnson, que ja està rebent peticions per a dimitir de tota l'oposició.

Els onze jutges del tribunal han indicat que la suspensió de la cambra es va fer "en circumstàncies molt excepcionals", poc abans d'un canvi important per al Regne Unit: l'eixida de la Unió Europea prevista per al 31 d'octubre.

"El parlament i, en particular, la Cambra dels Comuns amb els representants electes del poble tenen el dret de dir com volen que es faça aquest canvi", asseguren els magistrats. De fet, consideren que el fet d'allargar fins a cinc setmanes la suspensió del parlament, que normalment és de dues, suposava un impacte "extrem en la democràcia".

next