El Suprem decidirà si Puigdemont, Comín i Ponsatí poden presentar-se a les eleccions europees

El jutjat contenciós trasllada a l'Alt Tribunal el recurs presentat pels polítics catalans
4 maig 2019 13:50h
La Junta Electoral Central va vetar Puigdemont, Comín i Ponsatí a la llista de JxCat a les europees. Imatge d'arxiu. / ACN

VALÈNCIA. El Tribunal Suprem serà l'òrgan que decidirà sobre el recurs presentat per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra la seua exclusió de la candidatura europea de JxCat i que es pronunciarà sobre si poden o no presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 26 de maig.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, on han recaigut recursos idèntics dels tres polítics catalans, ha resolt elevar a la Sala Tercera del Tribunal Suprem la decisió que corresponga adoptar enfront de l'acord de la Junta Electoral Central, que va excloure als candidats.

La decisió arriba després que aquest divendres la Fiscalia Provincial de Madrid reclamara que Puigdemont, Comín i Ponsatí es puguen presentar a les eleccions europees. El ministeri públic va presentar un escrit al jutjat on assegurava que l'acord de la JEC que els excloïa vulnera els seus drets fonamentals.

La Fiscalia desautoritzava d'aquesta manera la JEC i demanava al jutjat que done per bons els arguments dels advocats de JxCat, que reclamen que es reconega a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a "accedir als càrrecs públics en condicions d'igualtat" i que s'anul·len els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms. 

A més, la defensa reclama també que es faça marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l'acord de la JEC i que es publique en el BOE la llista de JxCat incloent-hi els noms de tots tres.

La Fiscalia basa part de seu escrit en els arguments que el president de la JEC, la vicepresidenta i dos vocals van introduir al vot particular que ja van presentar contra l'acord de la majoria dels membres de la JEC del 29 d'abril que no permetia la candidatura de Puigdemont, Comín i Serret adduint que "no reuneixen la condició d'electors ni elegibles" perquè estan processats en rebel·lia i no podrien exercir el càrrec.

El vot particular i la Fiscalia recorden que, des del moment en què tots tres consten al cens electoral, són també elegibles. A més, destaquen la diferència de criteri de la JEC respecte a altres processats en la mateixa causa, com ara el conseller Lluís Puig, també a Brussel·les, que sí que ha pogut esdevindre candidat de JxCat a les municipals.

Una argumentació "especulativa"

La Fiscalia també critica, per "especulativa", l'argumentació de la JEC, que basa la negativa a permetre que es presenten en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l'Estat i serien detinguts abans de poder agafar l'acta d'eurodiputats a Madrid.

Segons la Fiscalia, si aquest fet no ha impedit la seua inscripció al cens electoral, "no hi ha cap norma jurídica vigent que impedisca que puguen efectivament (intentar) votar en la mesa electoral que els assigna el cens", encara que una hipotètica detenció els ho fera impossible.

"No es pot identificar aquesta eventual impossibilitat material amb una exclusió legal del dret al sufragi", conclou la Fiscalia, perquè fer-ho obligaria l'Estat a "comprovar la situació processal penal de tots els votants censats abans de poder exercir el dret a vot, cosa que no té per ara cap suport normatiu".

next