El Suprem limita els desnonaments als casos que superen l'impagament de 12 quotes

El tribunal conclou que s'ha d'aplicar la nova llei sobre el crèdit immobiliari i demana que es frenen "sense més tràmit" els desnonaments amb menys d'un any sense pagar
11 setembre 2019 17:49h
Els magistrats del Suprem han anat un pas més enllà del TJUE i consideren "més lògic" tindre en compte la llei 5/2019 de 15 de març sobre el crèdit immobiliari, que veuen "més beneficiosa per al consumidor". / PAH BARCELONA

BARCELONA. El Tribunal Suprem ha fixat doctrina aquest dimecres sobre com aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va anul·lar les clàusules de venciment anticipat de les hipoteques i que obria la porta a substituir-les per l'article 693 de la LEC, que permet l'execució hipotecària després de l'impagament de tres mensualitats. 

Els magistrats del Suprem han anat un pas més enllà del TJUE i consideren "més lògic" tindre en compte la llei 5/2019 de 15 de març sobre el crèdit immobiliari, que veuen "més beneficiosa per al consumidor". Així, limiten el desnonament als casos d'impagament de més "gravetat", és a dir, els que superen les 12 quotes impagades que preveu aquesta llei.

A més, la sentència del Suprem també estipula que tots els casos de desnonaments per hipoteques firmades abans de l'entrada en vigor de la llei 1/2013 –la que referenciava el TJUE– han de ser aturats "sense més tràmit".

Tot i això, el Suprem avisa que els desnonaments aturats en els casos de clàusules abusives amb venciment anticipat no impediran que els bancs puguen presentar una nova execució hipotecària basada en l'aplicació de la llei del 2019, és a dir, amb l'impagament de les 12 quotes.

next