El Suprem no posarà cap impediment per a tornar els polítics presos a Catalunya

Els magistrats informaran a Institucions Penitenciàries que no tenen cap diligència més a fer i que poden retornar els líders independentistes a presons catalanes
20 juny 2019 11:20h
Segons confirmen fonts judicials, els magistrats donaran via lliure a poder retornar a Lledoners els presos Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric, Carme Forcadell, i a Puig de les Basses, Dolors Bassa. / POOL EFE

MADRID. El Tribunal Suprem no posarà cap impediment per al trasllat dels presos a Catalunya. Els magistrats que han jutjat durant quatre mesos els líders independentistes tenen sobre la taula la petició d'Institucions Penitenciàries d'iniciar el retorn a presons catalanes. El tribunal ha d'informar si té alguna diligència més per practicar que interesse que els presos es queden a Madrid.

Segons confirmen fonts judicials, però, els magistrats donaran via lliure a poder retornar a Lledoners els presos Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric, Carme Forcadell, i a Puig de les Basses, Dolors Bassa. D'aquesta manera, tots estaran més a prop de les famílies i els seus advocats.

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i novembre del 2017, el passat juliol els nou presos van obtindre autorització per al trasllat a Catalunya. Va coincidir amb el fi de la instrucció i, en aquell moment, va ser el jutge Pablo Llarena qui va donar llum verda a l'operació.

La celebració del judici oral va obligar a tornar-los a portar a Soto del Real i Alcalá-Meco a principis de febrer. Ara, una vegada celebrat el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya. La petició la van formalitzar inicialment a les presons de Soto del Real (homes) i Alcalá-Meco (dones).

El següent pas ha sigut que Institucions Penitenciàries informe el Suprem que els presos sol·liciten tornar a les presons de Catalunya. Fonts jurídiques confirmen que, tot i que l'escrit està pendent de resoldre, no s'oposaran al trasllat a centres penitenciaris catalans.

Les mateixes fonts apunten, però, que encara estan pendents els escrits de llibertat que han demanat tots els presos –excepte Junqueras i Romeva– i que, per tant, "primer caldrà decidir si hi ha presos a traslladar o no".

Aquest, però, podria no ser l'últim trasllat dels presos. Segons publica El Español, el Suprem podria decidir tornar a Madrid els presos per a notificar-los la sentència, prevista per a la tardor. 

next