Tanquem Cofrents desplega una pancarta a València per a denunciar que les nuclears contribueixen al canvi climàtic

La plataforma veu com a "única solució" una transició energètica cap a un sistema elèctric basat en l'eficiència i en l'ús d'energies renovables
1 desembre 2019 19:03h
La pancarta apareix un dia abans de la Cimera Mundial pel Clima a Madrid. / TANQUEM COFRENTS

VALÈNCIA (EP). La plataforma Tanquem Cofrents ha desplegat aquest diumenge una pancarta de grans dimensions en un edifici de l'avinguda del Cid de València. Amb aquesta acció han denunciat que "les nuclears contribueixen al canvi climàtic" i han defensat que l'"única solució" per a "evitar un canvi climàtic catastròfic" és fer una "transició ràpida a un sistema energètic i elèctric en particular basat en l'estalvi i l'eficiència energètica". 

La pancarta, amb el text 'Salvem el clima, Tanquem les nuclears', "vol denunciar, en el context del greu canvi climàtic i de la pròxima Cimera del Clima COP 25 a Madrid, que les centrals nuclears són una de les causes i no una solució", segons ha explicat la plataforma en un comunicat. 

"Malgrat la campanya de propaganda massiva del lobby nuclear sobre la necessitat de l'energia nuclear per a lluitar contra el canvi climàtic, la realitat reflecteix tot el contrari", han explicat des de Tanquem Cofrents. 

Així, han expressat que "és cert que durant el seu funcionament les centrals nuclears emeten poc de CO2". No obstant això, "si es considera tot el cicle de construcció de les centrals, el seu desmantellament, la fabricació del combustible i la gestió dels residus radioactius que deixa darrere, les emissions de l'electricitat nuclear són considerables", han dit. "Una xifra bastants vegades superior que l'energia generada per renovables, com ara l'eòlica i la solar", han afegit. 

En aquest context, el col·lectiu ha criticat que "el lobby nuclear sap des de fa temps que les nuclears no tenen futur, ja que a l'enorme perillositat i el rebuig social que produeix s'uneixen uns costs cada vegada majors, que no li permeten competir amb les energies renovables, que no sols són ja més barates, sinó que continuen baixant de preu". 

Per això, ha denunciat que "les empreses nuclears s'han convençut que la seua única via de supervivència és presentar-se com a solució al canvi climàtic i obtindre així subvencions que els permeten seguir en funcionament". 

La plataforma Tanquem Cofrents ha pretés amb aquesta acció "instar la ciutadania i els governs que no es deixen enganyar". En aquest sentit, han manifestat que l'"única solució" per a "evitar un canvi climàtic catastròfic" és fer una "transició ràpida a un sistema energètic i elèctric basat en energies renovables. 

Aquest sistema, han explicat, "a més de més net, seria més segur, barat i democràtic" Així mateix, defensen que amb aquest nou sistema es generarien molts més llocs de treball que amb l'actual. Finalment, la plataforma ha defensat que "aquesta transició es pot fer i de manera ràpida" i que "només depén de la voluntat política dels governs de dur-la a terme".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next