Tanquem Cofrents rebutja que la central nuclear seguisca en marxa més enllà del 2021

La plataforma considera "absolutament irresponsable" la petició d'Iberdrola d'allargar el període de funcionament "amb la complicitat del Govern d'Espanya i de l'empresa pública Enresa"
10 juliol 2019 10:41h
Tanquem Cofrents assegura que la central "ja està en unes condicions pèssimes, amb avaries contínues", i denuncia que prolongar el seu funcionament "suposa augmentar exponencialment el risc de greu accident que afectaria tota la ciutadania valenciana". / JOSÉ SOLER, ACN

VALÈNCIA. La plataforma Tanquem Cofrents manifesta el seu "absolut rebuig" a la prolongació del període de funcionament de la central nuclear de Cofrents més enllà del 2021, quan complirà 37 anys. D'aquesta manera respon a la sol·licitud d'Iberdrola –la propietària de la central– de prorrogar el permís. En un comunicat, la plataforma diu que és "absolutament irresponsable" intentar allargar el període de funcionament fins a 47 anys, com pretén l'empresa Iberdrola "amb la complicitat del Govern d'Espanya i de l'empresa pública Enresa".

Tanquem Cofrents assegura que la central "ja està en unes condicions pèssimes, amb avaries contínues", i denuncia que prolongar el seu funcionament "suposa augmentar exponencialment el risc de greu accident que afectaria tota la ciutadania valenciana".

A més, la plataforma considera que mantindre l'energia nuclear suposa un bloqueig a la implantació de les energies renovables. "De fet, les centrals nuclears suposen un vertader tap a la transició energètica amb un sistema basat en energies renovables, és a dir, un sistema descentralitzat, més net, més barat i democràtic", assegura el comunicat.

Tanquem Cofrents acara la situació espanyola amb l'alemanya, on "s'ha presentat un calendari de tancament de les centrals nuclears, amb un període de funcionament mitjà de 33 a 34 anys", mentre que "ací es pretén prolongar els seus anys de funcionament, com en aquest cas la de Cofrents, fins als 47 o 48 anys de vida".

La plataforma –que integren Ecologistes en Acció, Acció Ecologista-AE Agró, Greenpeace, Plataforma per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Intersindical Valenciana, CGT i Espai Alternatiu– assegura que "continuarà lluitant, argumentant els problemes i traient-los a la llum pública per a impedir que aquesta prolongació es faça realitat". D'aquesta manera, pretén aconseguir que la central es tanque definitivament l'any 2021 i evitar, així mateix, la necessitat de construir un dipòsit de fem radioactiu a Cofrents.

Ja com a conclusió, Tanquem Cofrents es refereix directament "als qui adopten aquestes decisions 'alegrement i irresponsablement'" i els pregunta si "assumiran la responsabilitat d'una tragèdia en cas d'accident nuclear". "És vergonyós que tant empresaris d'Iberdrola com polítics del govern no siguen capaços d'assumir l'error d'haver-se embarcat en aquesta decisió i ens porten a una destinació probable, com si es tractara d'un Titanic nuclear", sentencia la plataforma.

next