La taxa rosa és una realitat: un estudi d'Economia palesa preus un 7% més cars en els productes 'per a dones'

Les diferències en l'import es troben principalment en productes d'higiene i de perfumeria i en les perruqueries
6 setembre 2019 16:52h
Els productes examinats pertanyen als sectors de la dietètica; la higiene personal; la perfumeria; els joguets i els videojocs; els esports; la telefonia i els accessoris; els productes per a bebés; les tintoreries; les perruqueries; les assegurances, i els centres de depilació. / FACUA

VALÈNCIA. La conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha presentat, en el marc del VI Congrés d'Economia Feminista –que se celebra a la Universitat Politècnica de València entre els dies 5 i 7 de setembre–, les principals conclusions de l'estudi encomanat per a conéixer el possible impacte econòmic i social de l'anomenada 'taxa rosa' al País Valencià.

Es coneix com a taxa rosa el fet que determinats productes o serveis que s'ofereixen amb diferents versions adreçades als homes i a les dones tinguen un preu superior en el cas femení, sense que es puga justificar aquest increment en cap característica objectiva del producte.

L'estudi ha pogut constatar que existeix la taxa rosa, de manera que el mercat valencià penalitza les dones sobretot en dos aspectes: en la proporció de productes que tenen un preu més car en la versió destinada a elles i en el percentatge de diferència del preu, amb 7 punts percentuals de diferència de mitjana respecte als homes.

Vora 400 productes i serveis estudiats

A aquestes conclusions s'ha arribat després d'haver analitzat una sèrie de sectors de productes representatius de les compres quotidianes de la ciutadania valenciana, estimant la quantitat de productes que en cada sector presenten diferències de preu entre els productes femenins i masculins.

En total, s'han estudiat un total de 398 productes i serveis en 75 establiments de set localitats valencianes: València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Gandia, Alcoi i Vila-real.

Els productes examinats pertanyen als sectors de la dietètica; la higiene personal; la perfumeria; els joguets i els videojocs; els esports; la telefonia i els accessoris; els productes per a bebés; les tintoreries; les perruqueries; les assegurances, i els centres de depilació. 

També s'ha dut a terme una anàlisi de les persones consumidores, combinant les metodologies quantitativa i qualitativa. La qualitativa, amb tres grups de discussió amb 7 dones participants de diferents edats, nivell d'ingressos i nivell d'estudis. La quantitativa, consistent en una enquesta en línia a 414 persones de 16 i més anys, homes i dones, residents al País Valencià.

L'estudi constata que els sectors en què sembla estar operant actualment el mercat en aplicar la taxa rosa i, per tant, en els quals sembla més adequat continuar investigant i actuar és en la higiene i la perfumeria i en les perruqueries.

Introducció de detalls per a justificar les diferències

Un dels aspectes més destacables de l'estudi és com el mercat imposa diferències de preu en funció de la introducció de detalls en els productes que justificarien eixes diferències en el preu. És ací on es detecta més clarament que la dona paga un preu major. Mentre que les diferències de preu són només d'1,6 punts percentuals quan els productes femení i masculí són similars, augmenten a un 8,1 quan els productes femenins incorporen xicotets detalls, i a un 9,3 quan es tracta de productes de la mateixa gamma però amb majors diferències.

A favor d'una intervenció de les institucions

De l'estudi també es dedueix que la societat percep aquestes diferències de preu i que considera que perjudiquen sobretot la dona. En qualsevol cas, són les dones qui tenen una consciència major de l'extensió de la taxa rosa.

Aquesta posició de partida fa que una majoria de la població del País Valencià estiga a favor que les institucions intervinguen en el fenomen amb polítiques de sensibilització i la negociació amb marques i establiments com a eines útils per a dur a terme la tasca, en generar una certa pressió sobre el mercat perquè aquest vigile el mecanisme pel qual finalment les dones estan sent penalitzades.

next