Diari La Veu del País Valencià
Els tècnics de Patrimoni desdiuen l’arquitecte de l’arquebisbat: la Catedral de València no corre el risc de caure

VALÈNCIA. La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat ha enviat aquest dimecres al matí un equip de tècnics que, al costat dels responsables de patrimoni de la diòcesi de València, ha realitzat una primera valoració visual de l’estat d’una zona de la Catedral de València després que l’arquitecte de la seu assenyalara aquest dimarts, “a través dels mitjans de comunicació”, que l’edifici podria esta en risc de caure.

Després de la inspecció ocular dels dos tècnics de la Generalitat s’ha desestimat que existisca risc imminent de col·lapse en l’Arcada Nova de la catedral de València, sinó que s’ha constatat l’existència de la deterioració d’algunes bigues del sostre “que han de ser reparades amb celeritat”, ha informat la Conselleria en un comunicat.

Així mateix, s’ha mantingut una reunió en la qual s’ha traçat un pla d’actuació tant per a resoldre els problemes puntuals de la sostrada de la Loggia com per a accelerar la resolució dels projectes presentats en l’Administració pendents d’autorització.

Els tècnics de Patrimoni han demanat als religiosos que donen prioritat als assumptes pendents entre totes dues parts i la diòcesi ha reclamat com a primera intervenció, abans d’obrar sobre les bigues, la resolució de les goteres en la capella del Reliquiari.

En la reunió de les dues tècniques de patrimoni i el subdirector general de Patrimoni i Museus, Antonio Bravo, amb el conservador del patrimoni artístic de la diòcesi, Jaime Sancho; el canonge fabriquer, Ramón Fita, i el canonge arxiver, Vicent Pons, s’ha acordat que es presentarà una memòria valorada per a realitzar la reparació de les bigues de l’Arcada Nova de la Seu.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni s’ha compromés a analitzar “amb diligència” aquest document perquè les obres es puguen escometre al més prompte possible, al mateix temps que s’ha oferit la col·laboració dels tècnics de patrimoni per a la redacció d’aquesta memòria valorada. En la mateixa reunió també s’ha posat de manifest per part de la Conselleria la necessitat que la diòcesi complemente els projectes que hi ha pendents amb informes que tinguen en compte valors arqueològics, històrics, arquitectònics i artístics, tal com s’estableix en l’article 35.4 de la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià i que en reiterades ocasions s’ha sol·licitat tant per via escrita com en reunions presencials.

Des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni s’han autoritzat en els últims anys deu projectes relacionats amb la Catedral de València que han sigut presentats amb els seus corresponents informes justificatius.
“Ha quedat palés que la Generalitat no bloqueja cap projecte sinó que està a l’espera de la documentació necessària per a prendre una decisió fonamentada”, han indicat.

L’equip tècnic desplaçat fins a la Catedral ha aprofitat la visita per a valorar novament l’estat de la capella del Reliquiari, suposadament afectada per filtració d’aigua de pluja. Acompanyats pels responsables de la diòcesi han constatat que les goteres no han causat danys estructurals i totes dues parts han consensuat la necessitat de presentar una altra memòria valorada com a pas previ a l’autorització de les obres per a reparar les filtracions.

“En Patrimoni s’espera aquest document des de gener d’aquest mateix any, quan es va enviar a la Catedral un requeriment oficial”, ha recordat l’Administració. Però, no és l’únic, ja que també s’està a l’espera dels informes dels òrgans consultius –del Consell Valencià de Cultura, Reial Acadèmia de Sant Carles, l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+I), la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València– per a prendre una decisió definitiva sobre la possible eliminació del mur que envolta la façana de les Absidioles.

Comparteix

Icona de pantalla completa